Избраният президент на Молдова Майя Санду се обяви за мирно решение на конфликта в Приднестровието, като обяви отказа на Кишинев да плаща за руски газ, доставен на непризнатата република.

В интервю за "Украинска правда" Санду каза: "Приднестровието се подкрепя от Русия. Включително чрез доставяне на газ безплатно и по много други начини. Ще обсъдим и решим тези проблеми с Русия. Молдова не признава дълга за доставките на руски газ за Приднестровието."

Проевропейската кандидатка Мая Санду печели президентския вот в Молдова

Проевропейската кандидатка Мая Санду печели президентския вот в Молдова

Според данни от екзитпол...

В същото време тя отбеляза, че трябва да се намери само мирно решение на приднестровския конфликт.

"Вярвам, че един ден ще има, наред с други неща, геополитическа възможност за обединението на Молдова и ние трябва да сме готови за това. Но във всеки случай това трябва да бъде мирно решение. Трябва да бъде решение, което отговаря на цяла Молдова. Освен това, Сигурен съм, че това трябва да бъде план за действие, разработен в Молдова, координиран с всички политически сили и с обществото ", каза Санду.

Избраният президент заяви, че не подкрепя вариантите, предложени от действащия президент на Молдова Игор Додон и неговата партия на социалистите. "Защото, въпреки че не дадоха ясни предложения, те говореха за федерализация. Сигурен съм, че ще намерим формат за разрешаване на конфликта. И той трябва да включва пълно изтегляне на руските войски от Молдова. Винаги сме говорили за това и ще говорим за това и още ", добави Санду.