Две агенции към ООН отправиха призив за набиране на 5,6 милиарда долара в подкрепа на украинците, които са най-засегнати от руската инвазия, съобщава "Ройтерс".

Съвместното изявление на Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси (OCHA) и Агенцията на ООН за бежанците (ВКБООН) идва дни преди първата годишнина от нахлуването на руските сили в страната на 24 февруари.

Планът за хуманитарна реакция за Украйна, който включва стотици местни украински организации, се нуждае от финансиране в размер на 3,9 милиарда долара, докато за плана за подпомагане на бежанци от Украйна са необходими 1,7 милиарда долара.

"Призовавам всички тези великодушни правителства, граждански общества, хора като вас и мен по света да дадат щедро днес", заяви заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Мартин Грифитс на брифинг в Женева.

Може да бъдете сигурни, че финансирането ще отиде при тези, които се нуждаят от него в Украйна, увери той.

В ЕС се очакват нови до 4 млн. украински бежанци през 2023 г.

В ЕС се очакват нови до 4 млн. украински бежанци през 2023 г.

А Русия ще се стреми допълнително да въоръжи миграцията от Северна Африка и Близкия изток, според доклад на ICMPD

Грифитс поясни, че средствата ще бъдат предназначени за над 11 милиона украинци, за да им бъдат осигурени храна, здравеопазване, пари в брой и друга необходима помощ.

От своя страна Филипо Гранди, върховен комисар на ООН за бежанците, посочи, че планът за реакция за бежанците включва 10 държави, които са приели голям брой украински бежанци след избухването на войната, като съседните Молдова, Полша и Румъния.

"Бежанците не просто бяха приети, но договореностите за временна закрила им предоставиха право на работа, достъп до услуги и да бъдат включени в националните системи. Не трябва обаче да приемаме този отговор или гостоприемството на приемащите общности за даденост", подчерта той.

През последните седмици Москва засили атаките в Южна и Източна Украйна и се очаква нова голяма офанзива на руските сили преди първата годишнина от началото на войната.

Над 2 млн. украинци живеят в разрушени от войната жилища

Над 2 млн. украинци живеят в разрушени от войната жилища

Щетите, нанесени на икономиката, надхвърлят 700 милиарда долара