Осем сухотоварни кораба с пшеница, царевица и други селскостопански продукти напуснаха украинските пристанища в неделя. Това съобщиха от Съвместният координационен център (СКЦ), цитирани от "Интерфакс".

"Днес от украинските пристанища напуснаха осем кораба, които превозват общо 250 968 тона зърно и други храни в рамките на Черноморската зърнена инициатива", се казва в съобщението.

Корабът Stavros ще достави 55,3 хил. тона пшеница в Йемен, сухотоварният кораб Cebihan - 54,2 хил. тона пшеница в Оман, корабът Rising Falcon - 26,2 хил. тона пшеница в Италия, сухотоварният кораб Ssi Erdogan Bey - 34,2 хил. тона рапица - за Германия. Освен това товарният кораб Belforest с 33 000 тона царевица и 22 000 тона ечемик, както и Lady Sema с 8 600 тона слънчогледово семе отиде в Испания.

Корабът Ps Pelican се насочи към Китай, превозва 37 хиляди тона слънчогледово масло, сухотоварният кораб Besiktas Iceland ще достави 6,6 хиляди тона слънчогледово масло в Холандия.

Русия още не е решила дали да удължи зърнената сделка

Русия още не е решила дали да удължи зърнената сделка

Москва обаче отчита като полезни консултациите по въпроса с представители на САЩ

Освен това се отбелязва, че към украинските пристанища са изпратени пет кораба, които са преминали през морския хуманитарен коридор на 13 ноември.

61 сухотоварни кораба очакват разрешение да влязат в пристанищата на Украйна, както и десет натоварени кораба се подготвят за проверка в турски териториални води.

Припомняме, че Русия още не е решила дали да удължи зърнената сделка. Това стана ясно на 12 ноември.

За разлика от споразумението между Русия и ООН, Черноморската зърнена инициатива се сключи за период от 120 дни. Те изтичат на 18 ноември.

Русия и ООН преговарят за зърнената сделка

Русия и ООН преговарят за зърнената сделка

Споразумението изтича на 19 ноември

Анкара и ООН осигуриха подписването на сделка за възстановяване износа на украинско зърно от черноморските пристанища през последните четири месеца.

В края на октомври обаче Русия заяви, че преустановява действието на споразумението за доставка на зърно

Впоследствие страната все пак обяви, се връща към участие в зърнената сделка, след като е получила писмени гаранции от Украйна, че Киев няма да използва зърнения коридор за бойни действия срещу Москва.

В началото на ноември обаче говорителят на Кремъл Дмитрий Песков подчерта, че решението на Русия да се върне към зърнената сделка не означава, че срокът ѝ ще бъде удължен.

Руският външен министър Сергей Лавров пък призова ООН, която посредничи в сделката, да засили усилията си, за да гарантира, че западните страни облекчават ограниченията, които според Москва пречат на собствения ѝ износ на селскостопански продукти и торове, който също са част от сделката.

Русия поставя условия за удължаване на споразумението за зърно

Русия поставя условия за удължаване на споразумението за зърно

"Роселхосбанка" да бъде извадена от западните санкции