Чехия е поканила министрите на транспорта от 11 страни на Европейския съюз да се срещнат в Брюксел в понеделник, за да обсъдят политиките за намаляване на въглеродните емисии, на фона на спор относно планираното преминаване на блока изцяло към електрически превозни средства, предава Ройтерс.

Поканени на срещата са Германия, Италия, Франция, Испания, Полша, Унгария, Словакия, Португалия, Румъния, Словения и Финландия, заяви служител на ЕС пред Ройтерс. Все още не се потвърждава кои министри ще присъстват.

Първоначално на срещата беше планирано да се обсъди предложеното законодателство на ЕС за затягане на ограниченията за емисиите на превозни средства на замърсители на здравето като азотни оксиди - политика, известна като Евро 7. Чехия, някои други страни и индустриални групи заявиха, че искат да го променят, наричайки го нереалистично и поставяйки под въпрос ползите за околната среда, които то би донесло.

Но някои служители на ЕС заявиха, че сега очакват срещата да обсъди позицията на страните по отношение на закона на ЕС да се прекратат продажбите на нови автомобили, отделящи въглероден двуокис през 2035 г. Избраната политика на блока за ускоряване на преминаването на Европа към електрически превозни средства бе блокирана, след като Германия му се противопостави в последната минута.

Министърът на транспорта на Чехия Мартин Купка заяви миналата седмица, след като се срещна с германския си колега Фолкер Висинг в Берлин, че страната иска промени в забраната от 2035 г. за нови автомобили, излъчващи въглероден двуокис.

"Няма да подкрепяме ограничаването на двигателите с вътрешно горене след 2035 г., освен ако няма да има ясно и обвързващо освобождаване за синтетични горива", написа Купка в "Туитър".

Министерството на транспорта на Германия миналата седмица поиска гаранции, че няма да има ограничения за нови автомобили с двигатели с вътрешно горене след 2035 г., ако те работят на горива, неутрални на CO2.

Тази промяна в последния момент изненада политиците, след като Европейският парламент, Еврокомисията и държавите-членки на ЕС вече се споразумяха за новото законодателство след месеци на преговори.

Политиката трябваше да влезе в сила след окончателно гласуване тази седмица, което беше отменено след опозицията на Германия и все още не е пренасрочено.

Други противници на закона за CO2 CAR включват Италия, Полша и други страни, сред които и България, след като най -голямата икономика в Европа му се противопостави, заявиха служители на ЕС - повишавайки възможността за неговото блокиране.

Г-7 намалява емисиите и помага на развиващите се страни за климата

Г-7 намалява емисиите и помага на развиващите се страни за климата

Финансовите лидери от Г-7 в сряда обещаха да увеличат усилията