Германия е зависима от руския газ и това трябва да се има предвид, когато се критикува "Северен поток 2". Това заяви премиерът на германската федерална провинция Саксония Михаел Кречмер в интервю за Frankfurter Allgemeine Zeitung, публикувано в понеделник и цитирано от ТАСС.

"През последните месеци всички бяхме много заети със "Северен поток 2", проект, който американците спънаха заради своите енергийни или политически интереси и който някои партии в Германия все още критикуват, каза той. Мисля, че това е грешно. Страните трябва да видят икономическите интереси на Америка, а от друга страна, че сме зависими от руския газ."

Външната министърка на Германия натъртва голямата роля на "Северен поток 2" за геополитиката

Външната министърка на Германия натъртва голямата роля на "Северен поток 2" за геополитиката

Бил нещо повече от просто частен икономически проект

Не за първи път германските власти изтъкват значението на проекта.

"Северен поток 2" се състои от две тръби с общ капацитет от 55 млрд. куб. метра газ годишно; газопроводът е положен от бреговете на Русия през Балтийско море до Германия.

Строителството на газопровода беше завършено през септември, но се наложи пускането му да бъде отложено заради липсата на решение от германския регулатор за сертифициране на Nord Stream 2 AG като независим оператор. Сертифицирането на компанията няма да се случи през първата половина на 2022 година, обявиха по-рано от Федералната мрежова агенция.

След евентуалното му сертифициране от германския регулатор проектът ще бъде прегледан и от Европейската комисия за съвместимостта му с Газовата директива на ЕС.

Германия предупреди Русия за "тежки последствия" за "Северен поток 2"

Германия предупреди Русия за "тежки последствия" за "Северен поток 2"

Ако Русия нападне Украйна