Процесът на "дедоларизация" на територията на БРИКС става необратим, обяви руският президент Владимир Путин във видеообръщение към участниците в бизнес форума в Йоханесбург, предаде ИТАР ТАСС.

Лидерите на БРИКС се срещат в Южна Африка, блокът обмисля разширяването си

Лидерите на БРИКС се срещат в Южна Африка, блокът обмисля разширяването си

Очаква се да го обсъдят тази вечер

Руският президент увери присъстващите, че по време на форума ще обсъдят по-подробно целия кръг от въпроси, свързан с преминаването към националните валути във всички области на икономическо сътрудничество между отделните държави.

Той отбеляза, че голяма роля в този преход ще изиграе Новата банка за развитие на БРИКС, която по думите му вече уверено се е заявила като алтернатива на съществуващите западни институции за развитие.

Руският президент посочи, че освен че процесът на дедоларизация е необратим, той набира и скорост. Във връзка с това се полагат усилия за разработване на ефективни механизми за разплащания и на паричен и финансов контрол между отделните държави.

Той даде пример, че в рамките на БРИКС делът на долара в експортно-импортните операции намалява и за изминалата 2022 г. е бил едва 28.7 процента.

Освен по темата за "дедоларизацията" Путин говори и за необходимостта от осигуряване на свързаност между отделните страни членки на БРИКС.

Като приоритет руският президент набеляза създаването на нови устойчиви транспортни маршрути.

"В този контекст от особено значение е инициативата на Съвета по бизнес политики на БРИКС, която е насочена към разработването на модерни интермодални логистични решения и развитие на железопътни коридори", уточни президентът на Руската федерация.

Преди два месеца Путин заяви, че Русия няма нужда да използва ядрени оръжия и че Москва не възнамерява да дедоларизира руската или световната икономика. "Никога не сме имали и нямаме цел за дедоларизация на руската икономика и никога не е имало и няма цел за дедоларизация или влияние върху дедоларизацията на световната икономика", каза той тогава.

Сривът на рублата може да свали Путин
Обновена

Сривът на рублата може да свали Путин

Цената на рублата предизвиква смях и подигравки и това вбесява близкия кръг на Путин