Русия не работи срещу никого на енергийните пазари. Това заяви руския президент Владимир Путин, цитиран от Ройтерс. Той направи из седмица след като Вашингтон разкритикува решението на ОПЕК+ да намали рязко производството на петрол.

Говорейки с президента на Обединените арабски емирства шейх Мохамед бин Зайед ал-Нахаян, Путин обяви, че Русия има за цел да създаде стабилност на енергийните пазари и да гарантира, че предлагането и потреблението са балансирани.

Ние работим активно и в рамките на ОПЕК+. Знам вашата позиция, нашите действия, нашите решения не са насочени срещу никого, няма да го правим и няма да го правим така, че да създаваме проблеми на никого, заяви Путин по време на срещата в Санкт Петербург.

Нашите действия са насочени към създаване на стабилност на световните енергийни пазари, така че както потребителите на енергийни ресурси, така и тези, които участват в производството, доставчиците на световните пазари да се чувстват спокойни, стабилни и уверени. Така че търсенето и предлагането да бъдат балансирани, допълни руският президент.

Решението на ОПЕК+ цели стабилизиране на пазара, убеждава Кремъл

Решението на ОПЕК+ цели стабилизиране на пазара, убеждава Кремъл

Алиансът реши да намали драстично добива на петрол

Президентът на САЩ Джо Байдън призова своята администрация и Конгреса да проучат начини за увеличаване на производството на енергия в САЩ и намаляване на контрола на ОПЕК върху цените на енергията след "късогледите" съкращения на производството на картела.

Този ход предизвика остър отговор от Байдън, който подчертава нарастващия разрив между Съединените щати и Саудитска Арабия по отношение на енергийната политика.

В неделя Кремъл похвали ОПЕК+ за постигането на съгласие за намаляване на производството, което според него успешно е противодействало на "хаоса", посян от Съединените щати на световните енергийни пазари.

ЕС остава най-големия вносител на руски изкопаеми горива

ЕС остава най-големия вносител на руски изкопаеми горива

Други страни заемат освободения от блока пазарен дял