Русия е готова да възобнови доставките на газ за Европа по газопровода Ямал-Европа, който преди месеци бил спрян по политически причини. Това заяви руският вицепремиер Александър Новак, цитиран от CNN. 

По думите му европейският пазар остава актуален, тъй като недостигът на газ продължава. Русия има всички възможности да възобнови доставките. Например, газопроводът Ямал-Европа, който беше спрян по политически причини, остава неизползван, уточни Новак.

Припомняме, че трасено "Ямал-Европа" бе спряно след като Газпром спря доставките за Полша по него, а страната отказа в последствие да плаща по нова схема в рубли. Договорът за доставките за Полша изтичаше в края на 2022 г., а нов на този етап няма информация да е подписан. Още през 2019 г. полската газова компания PGNiG уведоми "Газпром", че планира да прекрати договора на датата му на изтичане, като от тогава и Русия започна да използва реверсивно тръбата и намали резервираното количествоОт Ямал - Европа се извършваше и част от снабдяването на Германия с руски газ, което започна да намалява още през 2021 г.

Александър Новак посочва, че има увеличение на търсенето на газ от Европа и заявките от страна на европейски потребители продължават да постъпват.

Днес можем уверено да кажем, че има търсене на нашия газ. Затова продължаваме да разглеждаме Европа като потенциален пазар за продажба на нашите продукти. Ясно е, че срещу нас беше започната мащабна кампания, която достигна кулминацията си с актовете на саботаж срещу "Северен поток", добави вицепремиера.

Русия е в енергиен конфликт с Европа, откакто нахлу в Украйна през февруари.

Газпром е бил принуден да спре доставките поради санкции срещу компанията-майка ЕуРоПол ГАЗ, утвърждават от руската компания.

Русия спря газовия поток по тръбата „Ямал - Европа”

Русия спря газовия поток по тръбата „Ямал - Европа”

Останалите газопроводи работят

В същото интервю Александър Новак заявява, че пазарът на ЕС за втечнен природен газ остава отворен за Русия, като доставките ще нараснат до 19,4 милиарда кубични метра през първите 11 месеца на 2022 г., като в края на годината се очаква да достигнат 21 млрд. куб. м.

Сега Русия доставя газ по тръбопровода "Турски поток", който работи с пълен капацитет, както и през украинският маршрут, по който се доставят 42 млн. куб. м газ на ден за Европа - това е около една трета от договореното изпомпвано количество.

Русия също така води преговори за увеличаване на доставките през Турция след създаването на хъб в тази страна.