Скокът в цените на газа в Европа не се дължи на недостига на доставки, а на ниския капацитет за съхранение. Това заяви руският вицепремиер Александър Новак в интервю за Business FM, съобщава РИА Новости.

Сред причините за газовата криза в Европа той посочи изразходването на запасите в подземните хранилища през студената зима (74% при обичайни 85-90%), увеличеното потребление на електроенергия през топлото лято и недостатъчното й производство от вятърните електроцентрали заради безветреното време.

Новак открои като друг ключов фактор възстановяването на световната икономика и пренасочването на доставките на втечнен газ от Европа към Азиатско-тихоокеанския регион. Според него при увеличаването на дела на енергията от възобновяеми източници не са били гарантирани необходимите резервни мощности.

Русия бори високите цени на газа със "Северен поток 2"

Русия бори високите цени на газа със "Северен поток 2"

Иска се ускоряване на сертифицирането

Руският вицепремиер подчерта, че "Газпром" може да увеличи доставките на газ за Европа, ако европейските партньори сключат повече дългосрочни договори.

Той обаче поясни, че производственият капацитет не може да се увеличи "с магическа пръчка" - за това били необходими инвестиции.

Новак изтъкна, че всички задължения по съществуващите договори се изпълняват изцяло от "Газпром" и това се потвърждава от европейските партньори.

По негови думи енергетиката в Европа се управлява не от професионалисти, които се занимават с енергетика, а от хора, които на първо място се занимават с политика.

Тимерманс не смята, че Русия притиска пазара на газ в Европа

Тимерманс не смята, че Русия притиска пазара на газ в Европа

ЕК ще разгледа датите на България за въглищните централи, но те нямат бъдеще