Страните от Европейския съюз, които споделят граници с Русия и Беларус, забраниха влизането на някои товарни превозни средства, регистрирани в двете страни, от петък поради санкции, съобщиха от руската митническа служба в събота, цитирани от Ройтерс.

ЕС в петък официално прие нови санкции срещу Русия, включително забрани за внос на въглища, дървесина, химикали и други продукти, като същевременно блокира достъпа на много руски плавателни съдове и камиони до блока.

Превозните средства, използвани за международен транспорт с руски и беларуски регистрационни номера, няма да могат да транспортират стоки на територията на ЕС, съобщиха от руската митническа служба.

"Според наличната информация ограниченията все пак не се отнасят за автомобилния товарен транспорт, доставящ фармацевтични, медицински, хранителни и селскостопански продукти, включително пшеница, както и доставка на енергия, цветни метали и торове", съобщиха от митническата служба.

Транзитът от Русия до Калининград - руският анклав на Балтийско море, разположен между Полша и Литва - все още е разрешен за превозни средства, регистрирани в Русия.

В сряда председателят на Комисията за международни отношения на Съвета на федерацията - горната камара на руския парламент Владимир Джабаров предупреди, че изявленията от Запада за възможна блокада на Калининград "изпробват почвата", но Русия може да "прекъсне блокада", ако тези заплахи станат реалност, има опит."

"Мисля, че засега това е игра, изпробваща почвата .... В случай на блокада, както се казва, Съветският съюз знае как да разкъса блокади, ние (Русия като наследник на Съветския съюз - ТАСС) имаме огромен опит", казва сенаторът.

"Ако искат да стигнат дотам, за да ни накарат да прекъснем тази блокада, за да спасим живота на нашите хора, които живеят там, можем да направим това", каза Джабаров.

Той изразява надежда, че Западът "ще има достатъчно мозък да се откаже от това".

Полша и балтийските страни готвят пълна транспортна блокада на Русия

Полша и балтийските страни готвят пълна транспортна блокада на Русия

Все още много тирове превозват по суша стоки към Русия