Съюзът на данъкоплатците в Германия разкритикува приетите от федералното правителство мерки за бюджетни икономии.

Според президента на Съюза Карл-Хайнц Деке мерките не са достатъчно радикални, имало и редица от тях, като например данъка за финансови транзакции, чиято реализация не е сигурна, съобщава Дойче веле.

Опозицията и синдикатите в Германия обявиха, че ще окажат сериозна съпротива на правителствените намерения. Мерките за икономии бяха окачествени от тях като „страхливи", защото не наказват причинителите на финансовата криза, а най-бедните.

"Не можем да си позволим да останем страна с ниски данъци, когато става дума за облагането на фирмените печалби и приходите от капитали. Ако предприемем мерки в тази връзка, бихме събирали по 33 милиарда евро допълнителни приходи всяка година", заяви шефът на профсъюзното обединение Верди Франк Бзирске.

По думите му акцентът на сегашния пакет с икономии е поставен погрешно към безработните, на чийто гръб се правят икономии.

Шефът на Мюнхенския икономически институт Ханс-Вернер Зин, обратно, похвали правителствения пакет за икономии като социално справедлив и балансиран.

Припомняме, германският канцлер Ангела Меркел и външният министър Гидо Вестервеле представиха проекта за икономии в бюджета. Запланувани са значителни съкращения в социалната мрежа, както и ограничения за финансирането на мерки за трудовия пазар.