Три сухотоварни кораба с почти 70 000 тона храна напуснаха пристанищата на Украйна в събота. Те пътуват до Египет, Италия и Франция. Това съобщи "Интерфакс", като цитира Съвместния координационен център (СКЦ).

Корабът за насипни товари Lady Ayana превозва 14 068 тона царевица и 11 939 тона соя за Египет. Корабът AK Halima ще достави 11 755 тона царевица и 11 209 тона пшеница в Италия, корабът Eagle Trader ще транспортира 20,2 хиляди тона слънчогледов шрот до Франция.

"Общият тонаж на зърно и други селскостопански продукти, изнесени от три украински пристанища, е 22 232 894 тона. Общият брой на координираните движения на кораби е 1521", се казва в доклада.

Украйна иска удължаване на зърнената сделка с още година

Украйна иска удължаване на зърнената сделка с още година

Киев настоява споразумението да обхаща и повече пристанища

От СКЦ отбелязват, че са "подадени 103 заявления за участие в инициативата".

Припомняме, че Украйна обяви по-рано тази седмица, че ще поиска Турция и ООН да започнат преговори за удължаване с поне още една година на черноморската сделка за износ зърно, като бъдат включени и пристанищата на град Николаев.

Черноморската инициатива за зърно, постигната с посредничеството на ООН и Турция през юли миналата година, позволи износ на зърно от три украински пристанища. Споразумението беше удължено през ноември и ще изтече на 18 март, освен ако не бъде договорено ново удължаване.

Украйна изнася около 3 милиона тона селскостопански продукти месечно съгласно зърнената сделка, но би могла да го увеличи до 8 милиона тона, ако в споразумението бъде включен и Николаев.

Въпреки спада на зърнената реколта през 2022 г. до около 54 милиона тона от рекордните 86 милиона през 2021 г., най-малко 30 милиона тона зърно все още са в силози и подлежат на износ, според министерството на земеделието.

Започват разговори за удължаване на зърнената сделка

Започват разговори за удължаване на зърнената сделка

Русия недоволна от продължаващите проблеми с нейния износ

Според украинския президент Володимир Зеленски, украинската инициатива за износ на зърно работи вече седем месеца. През това време 43 страни вече са получили повече от 22 милиона тона храна чрез нашия морски износ. Това е значителен украински принос към глобалната продоволствена сигурност и стабилизирането на световния пазар на храни

Ако не беше тази наша инициатива, за съжаление щеше да има политически и социален хаос в някои страни в Африка и Азия, а кризата, която различни нации преживяха миналата година, щеше да бъде много по-остра. Но ако тази наша инициатива беше заработила на пълна мощност, ако Русия не се опитваше да я забави, щяхме да можем да изнасяме повече храни. Тоест, ще има значително повече гаранции за продоволствена сигурност в света, заяви той.

Зеленски: За 7 месеца 43 страни са получили 22 млн. тона украинска храна

Зеленски: За 7 месеца 43 страни са получили 22 млн. тона украинска храна

Нашата инициатива за износ на зърно е гаранция за сигурност, отбеляза президентът