Унгария поиска от Европейския съюз да удължи ограниченията върху вноса на украински зърнени и маслодайни култури за пет източноевропейски държави поне до края на 2023 г., съобщава "Ройтерс".

Държавният секретар на министерството на земеделието Жолт Фелдман заяви, че Будапеща е поискала от Брюксел и да предостави финансова подкрепа на местните фермери, с цел улесняване на транспортирането на запасите от зърно, останали в местните зърнохранилища, преди тазгодишната реколта.

"Нашият интерес е жътвата в Унгария да може да бъде завършена безопасно и унгарските фермери да могат да продават продукцията си", посочи Фелдман след среща на министрите на земеделието на страните членки на ЕС в Брюксел.

И Унгария забранява вноса на зърно от Украйна

И Унгария забранява вноса на зърно от Украйна

Мярката ще бъде в сила до 30 юни

На 2 май ЕС наложи ограничения до 5 юни върху вноса на украинска пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе. Целта беше да се облекчи свръхпредлагането на зърно в България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия. Петте страни се оплакаха, че по-евтиното украинско зърно прави местното производство нерентабилно.

Европейската комисия поясни, че през този период украинските пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе могат да бъдат продавани на всяка друга страна в 27-членния блок.

Преди това ЕС либерализира целия внос от Украйна, за да подпомогне в борбата на Киев срещу руската инвазия. Петте източноевропейски държави се превърнаха в транзитен маршрут за украинско зърно, което не можеше да бъде изнесено през нейните черноморски пристанища поради войната.

ЕК посочи, че може да удължи ограниченията за внос на зърно след 5 юни, ако извънредните условия продължат.

ЕК обвини Полша и Унгария в неприемливи действия спрямо украинското зърно

ЕК обвини Полша и Унгария в неприемливи действия спрямо украинското зърно

Всички решения в рамките на ЕС трябва да се координират и съгласуват, изтъкват от ЕК