Критичното решение на конституционния съд на Германия относно програмата за изкупуване на облигации на Европейската централна банка (ЕЦБ) представлява заплаха за бъдещето на общата европейска валута. Това обяви бившият финансов министър на Германия Волфганг Шойбле, който понастоящем е председател на Бундестага (долната камара на германския парламент).

"Много е възможно съществуването на еврото да бъде поставено под въпрос в други страни членки на Европейския съюз, тъй като всеки национален конституционен съд може да реши сам за себе си", изтъкна Шойбле в интервю за Redaktionsnetzwerk Deutschland, като допълни: "Тази ситуация не прави никого щастлив."

Евросъдът влезе в спор с Конституционния съд на Германия за ЕЦБ

Евросъдът влезе в спор с Конституционния съд на Германия за ЕЦБ

АФП отбелязва, че това е изключително необичайна интервенция

Конституционният съд на Германия постанови тази седмица, че програмата за изкупуване на активи в размер на 2,7 трлн. евро, която беше стартирана през 2015 г. и продължава да работи, може да е противоконституционна и даде на Европейската централна банка три месеца да докаже противното.

При вземането на това решение той обвини Съдът на ЕС, че е превишил правомощията си, когато подкрепи политиката на ЕЦБ през 2018 г.

Шойбле призна, че като министър на финансите той също е бил недоволен от някои решения на ЕЦБ, като подчерта, че независимите институции без демократична легитимност трябва стриктно да се придържат към своите мандати. Това означава, че германското решение "не е лесно да се опровергае".

Въпреки това той каза, че също така е "трудно", ако германският конституционен съд не може да приеме решение на Съда на ЕС.

Програмата на ЕЦБ за изкупуване на облигации частично нарушава конституцията на Германия

Програмата на ЕЦБ за изкупуване на облигации частично нарушава конституцията на Германия

Решението е свързано с изкупения от ЕЦБ правителствен дълг за трилиони евро от 2015 г., но не и с купуването през настоящата криза с коронавируса

Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард е близка с Шойбле. В първата си реч като председател, след като наследи Марио Драги, тя го похвали.

Попитана вчера за решението на конституционния съд на Германия, тя каза, че ЕЦБ е "неразубедена" в мисията си да съживи инфлацията в еврозоната и да разшири икономиката в съответствие с мандата си.

Жан-Клод Юнкер, който беше председател на Европейската комисия до миналата година, също разкритикува германските съдии за разминавето с оценката на Съда на ЕС.

"За първи път в историята на съдебната практика на ЕС национална юрисдикция открито атакува европейската юрисдикция", изтъкна той в радио интервю, като добави, че решението може да доведе до това и други държави да игнорират евросъда, чието седалище е в Люксембург. "В следващите години ще осъзнаем каква сериозна грешка беше това, ако не бъде коригирана", подчерта още Юнкер.