Канадският премиер Джъстин Трюдо обеща да помогне на провинция Британска Колумбия да се възстанови след опустошителните наводнения миналата седмица. Той каза още, че е време да се засили борбата срещу изменението на климата. Изявлението му бе направено по време на откриването на новата парламентарна сесия във вторник, предаде "Ройтерс"

Трюдо беше преизбран на 20 септември за трети път, макар и с второ правителство на малцинството, което ще се нуждае от подкрепа на опозицията, за да приеме законодателство.

"Жителите на Британска Колумбия са изправени пред неизмерими предизвикателства, тъй като жилищата им, техните общности и тяхното благосъстояние са засегнати от ужасни наводнения", заяви Трюдо в речта си, като увери, че правителството ще продължи да ги подкрепя.

18 000 души в Канада все още са откъснати от света след „ужасяващите“ наводнения

18 000 души в Канада все още са откъснати от света след „ужасяващите“ наводнения

В провинция Британска Колумбия се подготвят за още проливни дъждове

Речта засегна много от основните теми на предизборната кампания, като Трюдо каза, че контролирането на COVID-19 остава негов основен приоритет. Канада въведе наскоро одобрените ваксини срещу COVID-19 за деца от 5 до 11 години тази седмица.

"Най-доброто нещо, което можем да направим за икономиката, остава да прекратим пандемията завинаги", пише Трюдо.

Правителството похарчи десетки милиарди долари, за да помогне на хората и бизнеса по време на пандемията, но прекратява тази подкрепа, с изключение на горещите точки на COVID-19. В бъдеще Трюдо пише, че индустриите, които все още се нуждаят от помощ, ще я получат.

Либералното правителство ще се справи с повишаващите се разходи за живот, като следва план за по-достъпни жилища и като гарантира на семействата в цялата страна достъп до 10 канадски долара на ден за грижа за деца, каза премиерът.

Трюдо: Канада ще приеме 40 хиляди афганистански бежанци

Трюдо: Канада ще приеме 40 хиляди афганистански бежанци

И призовава другите държави да направят същото

Трюдо каза също, че ще продължи да увеличава нивата на имиграция, двигател на икономическия растеж през последните години.