Разрушаването на огромния язовир "Нова Каховка" от съветско време на река Днепър в Украйна ще окаже огромно въздействие върху глобалната продоволствена сигурност, ще доведе до повишаване на цените на храните и може да причини проблеми с питейната вода за стотици хиляди. Това е тревожната прогноза на ООН, съобщава "Ройтерс".

Язовирът, част от водноелектрическата централа в Каховка, беше пробит в ранните часове на 6 юни, което доведе до изтичането на част от 18-те куб. км вода, съхранявани в него, да наводнят големи площи в Южна Украйна.

Въпреки че не е ясно какво точно е причинило пробойната, норвежки сеизмолози и американски сателити са засекли нещо, което изглежда като експлозия. Украйна и Русия се обвиниха взаимно за взривяването.

Източването на язовир Каховка в Украйна напомня за минали и настоящи войни

Източването на язовир Каховка в Украйна напомня за минали и настоящи войни

През 1941 г. отстъпващите съветски сили взривяват огромния язовир Днепър в Запорожие, за да забавят германско нападение

Заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Мартин Грифитс предупреди, че въздействието върху продоволствената сигурност може да бъде значително.

"Това е житница - цялата тази зона, която се спуска към Черно море и Крим, е житница не само за Украйна, но и за света. Вече изпитваме затруднения по отношение на продоволствената сигурност, но цените на храните, сигурен съм, ще се повишат", категоричен бе той.

"Почти неизбежно е да се сблъскаме с огромни проблеми при прибирането на реколтата и сеитбата за следващата реколта. Ще видим огромно въздействие върху глобалната продоволствена сигурност - това е, което ще се случи", обобщи Грифитс.

Украйна ще загуби 10% от реколтата от пшеница заради взрива на ВЕЦ "Каховка"

Украйна ще загуби 10% от реколтата от пшеница заради взрива на ВЕЦ "Каховка"

Загуби ще има и за сезонните зеленчуци

Украйна и Русия са ключови селскостопански производители в световен мащаб и основни играчи на пазарите на пшеница, ечемик, царевица, рапица, рапично масло, слънчогледово семе и слънчогледово масло.

По думи на Грифитс около 700 000 души са зависими от резервоара зад язовира за осигуряване на питейна вода. Той посочи, че без чиста вода хората биха били податливи на болести и препудпреди, че децата са най-уязвими в подобна ситуация.

Грифитс посочи, че щетите по гражданската инфраструктура от този мащаб са в пълно противоречие с международното хуманитарно право, включително с Женевските конвенции.

"Това е очевидно. Който и да го е направил, е нарушил Женевските конвенции", отсече той.

Гутериш: Разрушаването на язовирната стена е монументална катастрофа

Гутериш: Разрушаването на язовирната стена е монументална катастрофа

За това е виновна инвазията на Русия в Украйна