Заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Мартин Грифитс каза в интервю за Асошиейтед прес, че поради разрушаването на язовир Каховка 700 хиляди украинци може да изпитат недостиг на питейна вода.

Грифитс също предупреди, че катастрофата неизбежно ще доведе до по-нисък украински износ на зърно и по-високи цени на храните по света.

Според Грифитс след унищожаването на Каховската водноелектрическа централа хуманитарната ситуация в Украйна "драстично се е влошила". "В действителност обаче едва започваме да виждаме пълните последици от тези действия", каза заместник-генералният секретар на ООН.

600 кв. км. в района на Херсон са под вода

600 кв. км. в района на Херсон са под вода

Евакуацията от зоните на наводнения продължава

Той заяви, че скоро ООН ще обяви кампания за набиране на средства за отстраняване на последствията от бедствието. Преди това обаче, според Грифитс, трябва да минат няколко седмици, през които окончателно ще се оформи картината на случилото се - от гледна точка на икономиката, здравето и екологията.

Според Грифитс ООН вече е оказала помощ на около 30 000 жители на засегнатите територии, контролирани от Украйна - главно чрез украински хуманитарни организации.

Русия обаче не е предоставила на международната организация достъп до районите, които е окупирала, за да помогне на пострадалите от наводненията, добави той. Грифитс каза, че се е срещнал с руския постоянен представител в Съвета за сигурност на ООН Василий Небензя в сряда, за да поиска от Москва "да позволи на нашите групи в Украйна да пресекат фронтовата линия и да доставят помощ и подкрепа на украинците, които са в тези райони".

По-рано президентът на Украйна Володимир Зеленски обвини ООН и Червения кръст, че не са реагирали бързо на разрушаването на водноелектрическата централа в Каховка и не са изпратили свои служители на мястото.

Според хуманитарния координатор на ООН Дениз Браун мините, пренасяни от наводненията, предизвикват голямо безпокойство. В резултат на това цялата зона на наводнение може да се счита за минна зона. Стотици хиляди хора са загубили достъп до питейна вода: водоснабдителната мрежа е замърсена с канализационни води, пестициди и други химикали.

Лондон: Разрушаването на "Каховка" наруши водоснабдяването на Крим

Лондон: Разрушаването на "Каховка" наруши водоснабдяването на Крим

Севернокримският канал ще пресъхне