Най-малко 12 афганистански войници са били убити от свои другари по служба, докато са спали в застава близо до северния град Кундуз, съобщиха от местната полиция, цитирани от „Ройтерс”, като агенцията отбелязва, че това е най-новата т. нар „вътрешна атака”.  

Двама войници с предполагаеми връзки с талибаните са избягали и са се присъединили към тях след извършването на атаката през нощта, заяви Шер Азис Камауал, висш полицейски началник в Кундуз.

Заставата е сред многото, образуващи защитен пръстен около Кундуз, който за кратко беше паднал под контрола на талибаните през миналата година, като за първи път те успяха да превземат провинциална столица, след като бяха прогонени от властта през 2001 г.

Вътрешните атаки тормозят както афганистанските, така и международните военни сили в страната, подкопавайки доверието и морала.

Обучените и подкрепяни от Запада афганистански правителствени сили се борят с различни бунтовнически групировки, включително талибаните, които твърдят, че се борят да прогонят чуждестранните войски и да възстановят фундаменталисткия мюсюлмански режим.