Порталът Euractiv съобщава, че 12 държави от Европейския съюз са подписали писмо, предлагащо да се започнат официални преговори с Украйна и Молдова за членство в ЕС до края на юни.

Euractiv, чиито журналисти са прочели текста на писмото, пишат, че такова искане е изпратено до властите на Белгия, която в момента е председател на ЕС. Според изданието писмото е подписано от Чехия, Швеция, Естония, Финландия, Португалия, Латвия, Полша, Литва, Германия, Словения, Румъния и Словакия.

Тези държави предлагат Европейският съюз да проведе междуправителствени консултации с Киев и Кишинев през юни - тази процедура служи като официално начало на процес на преговори за присъединяване, който може да отнеме много години.

Белгия ще председателства ЕС до края на юни, след което тази роля преминава към Унгария, чиито власти поддържат тесни връзки с Русия и многократно са се изказвали скептично за перспективите за европейска интеграция на Украйна.

"В светлината на постигнатите резултати и текущите реформи както в Украйна, така и в Молдова, както беше съобщено по-рано от Европейската комисия, ние вярваме, че е дошло времето да продължим напред", се казва в писмото, според Euractiv.

Литва критикува Унгария заради постоянните блокади на помощта за Украйна

Литва критикува Унгария заради постоянните блокади на помощта за Украйна

Естония и Италия, макар и не толкова остро , изразяват същата позиция

Според публикацията почти всичките 27 държави от ЕС подкрепят междуправителствените консултации. В същото време Унгария продължава да се противопоставя на започването на преговори с Украйна и настоява за допълнителни промени по 11 двустранни въпроса, включително правата на националните малцинства, търговията, борбата с корупцията и селското стопанство.

Очаква се посланиците на ЕС да обмислят започване на преговори на 7 юни и може да вземат политическо решение по въпроса.

Според авторите на писмото "началото на преговорите ще даде допълнителна мотивация както за Украйна, така и за Молдова". "Като се има предвид изключително тежката ситуация на фронта в Украйна и предстоящия проевропейски референдум в Молдова, това ще укрепи морала и ще помогне за реформите в тези страни", смятат министрите, подписали документа.

През октомври гражданите на Молдова трябва да гласуват за поправка в конституцията на страната, за да закрепят стремежите й да стане член на Европейския съюз.

Миналия декември председателят на Европейския съвет Шарл Мишел обяви решението за започване на преговори за членство в ЕС с Украйна и Молдова и предоставяне на статут на кандидатка на Грузия.

Украйна и Молдова кандидатстваха за присъединяване към ЕС, след като Русия започна пълномащабно нахлуване в Украйна през февруари 2022 г. През юни същата година и двете страни получиха статут на кандидатки.

Санду: Молдова избра ЕС, който ще даде  мирно и безопасно бъдеще

Санду: Молдова избра ЕС, който ще даде мирно и безопасно бъдеще

По случай Деня на Европа президентът отново нападна Русия чрез исторически паралели за войните