22 поддръжници на организацията на Фетхулах Гюлен са избягали от Турция в Гърция, молейки за убежище. Това съобщи гръцкият информационен портал Newpost, цитиран от ТАСС.

Анкара обвинява "терористичната групировка фетулахистите" (FETO) в опит за преврат в Турция от юли 2016 г. 

Турция задържа повече от 220 военни за връзки с Гюлен

Турция задържа повече от 220 военни за връзки с Гюлен

Поредна чистка в армията

Според портала след като през август 2019 г. офицер от турските ВВС избяга на гръцки остров Калимнос в Егейско море и помоли за политическо убежище, за да се скрие от сегашната турска власт, още 22 турски граждани отплуваха на този остров.

Както бе съобщено, турците са били на кораб, акостирал на острова и веднага са се предали на гръцките власти. Те са се обявили за поддръжници на Гюлен, заявявайки, че са били принудени да напуснат Турция, опасявайки се от затвор от страна на режима на Ердоган, отбеляза порталът.

Турция нареди ареста на 295 военнослужещи заради връзки с Гюлен

Турция нареди ареста на 295 военнослужещи заради връзки с Гюлен

Ердоган не спира разправата с противниците си

Тези хора са се опитали да получат документи за временно пребиваване в Гърция до разглеждането на заявленията за предоставяне на убежище, а след това са напуснали острова в неизвестна посока. Националната служба за информация (разузнаване и контраразузнаване) е информирана за случая, се казва в изданието. 

Турция арестува 500 000 души за връзки с Гюлен

Турция арестува 500 000 души за връзки с Гюлен

Данните са от опита за преврат срещу турския президент Ердоган през 2016 година

През юли 2016 г. в Гърция избягаха осем гръцки военни с вертолет, които по твърдение на турската страна, са участвали в опита за преврат от 15 юли 2016 г. В Гърция те бяха осъдени на два месеца затвор за незаконно влизане на територията на страната.

Скоро съдът промени присъдата на условна с 3-годишен изпитателен срок и след това съдът отказа екстрадиция на военните, защото в родината си те не могат да разчитат на справедлив съд, има опасност от изтезания и смърт. През месец май 2018 г. осмината турски военни бяха освободени от ареста заради изтичане на пределно допустимия срок за задържане без присъда. 

В Турция арестуваха 1 112 души за връзки с Гюлен

В Турция арестуваха 1 112 души за връзки с Гюлен

Една от най-големите операции срещу "гюленисти"

Турция обвини избягалите с вертолет военни по шест члена от наказателния кодекс, в това число и за покушение на президента на страната, опит за смяна на правителството, парламента и конституционните порядки. Те са обвинени за грабеж и увреждане на обществено имущество - заради вертолета, с който избягаха.

Миналата събота турските власти задържаха 223 военни, заподозрени за връзки с "терористичната организация на фетхулистите" (FETO). Според Reuters са издадени заповеди за арест към действащи военни на турските ВВС, ВМС и Сухопътните сили в почти 50 региона.

За връзки с ФЕТО в Турция са осъдени хиляди души, десетки хиляди са останали без работа в държавните структури. Сред осъдените, обвинените и заподозрените са висши офицери, представители на медиите, предприемачи. 

Ердоган: Рано или късно Гюлен ще се върне в Турция

Ердоган: Рано или късно Гюлен ще се върне в Турция

Анкара "ще ги преследва, докато няма място на света, където могат да се скрият"

Припомняме, че след потушения опит за преврат през юли 2016 година, Анкара уволни стотици хиляди турци на всякакви позиции. Много от тях бяха изправени пред съда.

Арестите на заподозрени продължават. 

Шестима турски журналисти отиват в затвора

Шестима турски журналисти отиват в затвора

След като обжалваха присъдите си

Извънредното положение бе наложено и удължавано няколко пъти, а след това чрез законодателни стъпки бе въведена президентска държава.

Според Турция, Гюлен стои зад преврата, а организацията му има клонове в целия свят. 

С водни оръдия и сълзотворен газ турската полиция нахлу в редакцията на "Заман"

С водни оръдия и сълзотворен газ турската полиция нахлу в редакцията на "Заман"

Назначиха синдик на най-големия опозиционен вестник