У нас започна гласуването на националния референдум в Турция. В продължение на три дни - от днес до неделя, хората с двойно гражданство ще могат да упражнят правото си на глас в три секции - в София, Бургас и Пловдив.

Около 8000 са в България хората, които имат право на глас.

Припомняме, че в държавите от Западна Европа гласуването вече започна. Референдумът в Турция е насрочен за 16 април. Той е за конституционни промени, които ще дадат повече правомощия на президента Реджеп Тайип Ердоган и ще превърнат страната в президентска република.

Главният редактор на двуезичното издание "Седмичен обзор" - вестникът, приемник на "Заман - България", Мехмед Юмер, коментира пред БНР, че предварителните прогнози в Турция сочат преднина на отрицателния вот. По неговото мнение обаче забраните за провеждане на демонстрации и агитации за референдума в Европа са обърнали до известна степен нещата в полза на референдума.

Десет пъти "не" от ДПС за референдума на Ердоган

Десет пъти "не" от ДПС за референдума на Ердоган

"Ердоган се стреми да получи безконтролно цялата власт

Гласуването в Генералното консулство на Турция в Пловдив е започнало в 9.00 часа, като в първите часове не е имало много голям интерес за гласуване.

Генералният консул Хюсейин Ергани коментира, цитиран от БТА, че не е много натоварено, въпреки че са отворени две секционни комисии. Той уточни, че освен хора с двойно гражданство, право да гласуват имат и турски граждани, живеещи у нас или развиващи бизнес тук.

Около 2500 души с право на глас са регистрирани на територията на консулския окръг с център Пловдив. Най-много са в Пловдивска област. Дипломатът уточни, че става въпрос за собственици на турски фирми и работници в тях, както и много студенти.

10 области от Централна България - от Кърджали до Плевен и Хасково, са включени в Консулския окръг.

Ергани не очаква голям брой гласоподаватели. Той посочи, че около 500 души са гласували в Генералното консулство в Пловдив на последните избори.

Генералният консул обясни, че цифрата е малка, тъй като гражданите могат да упражнят правото си на глас и на границата, на Капъкуле, където е разкрита секционна комисия.