Телата на 18-те нелегални афганистански мигранти, загинали у нас през февруари, бяха върнати в столицата на Афганистан Кабул в сряда. Това съобщава АП, като цитира говорител на външното министерство на талибанското правителство.

Заместник-говорителят на министерството в Кабул Зия Ахмад Такал каза, че неговото правителство е платило за репатрирането на телата. Той обвини българските власти за забавеното връщане на останките на загиналите и "жестоките банкови ограничения", наложени на Афганистан след превземането на талибаните през август 2021 г. след изтеглянето на силите на САЩ и НАТО от страната.

Телата са предадени на семействата.

Талибаните призоваха афганистанците да не рискуват живота си по такъв начин.

Съдът не пусна от ареста бившия граничар, задържан след смъртта на 18 мигранти

Съдът не пусна от ареста бившия граничар, задържан след смъртта на 18 мигранти

Затворените в тайник в камион афганистанци са разполагали с телефон

Припомняме, че в края на април, Софийският градски съд не одобри искането за по-лека мярка за неотклонение на бившия граничен полицай Валентин Христов - един от шестимата задържани по случая.

Според разследващите той е бил на ръководна позиция в организираната каналджийска група за трафик на мигранти, като ролята му е била да е връзка с "Гранична полиция", осигурявайки информация за това къде мигрантите могат да преминат оградата без да бъдат забелязани и кои гранични полицаи не биха създали проблем, ако трафикантите бъдат засечени.

Христов отрича да е участвал в трафика на мигранти, като това време е бил в Гърция. Той беше задържан в Гърция и бе екстрадиран у нас. 

Съдия Иван Коев тогава заяви, че се събират още доказателства по случая, а основният спорен въпрос остава възможността обвиняемият да се укрие.

Телата бяха открити в тайник в изоставен камион край село Локорско. Други 34 афганистански мигранти оцеляха, но бяха открити  в тежко състояние. Стана ясно, че причина за смъртта е задушаване. 

Стана ясно също, че затворените афганистанци са разполагали с телефон и чрез него са съобщили, че в превозното средство умират хора. 

18 мигранти се задушиха в камион в Софийско, 34 други са в болници
Обновена

18 мигранти се задушиха в камион в Софийско, 34 други са в болници

Петима са задържани по случая