САЩ нямат възможност да противостоят на руските ракети, за това е необходимо да се удължи договора СТАРТ-3 с Москва. Това заяви председателят на Стратегическото командване на Въоръжените сили ген. Джон Хайтън, цитиран от руски медии.

Припомняме, договорът СТАРТ-3 между САЩ и Русия е за взаимно съкращение на стратегическото ядрено въоръжение. Договорът е подписан от президентите Дмитрий Медведев и Барак Обама на 8 април 2010 г. в Прага. Влиза в сила от 5 февруари 2011 г.

Ген. Хайтън не би се подчинил на Тръмп, ако разпореди ядрен удар

Ген. Хайтън не би се подчинил на Тръмп, ако разпореди ядрен удар

След като сенатори повдигнаха въпроса...

Според ген. Хайтън, най-голямата опасност представляват новите крилати ракети и хиперзвуковите ракети, а също и безпилотния подводен апарат "Посейдон".

Представяйки пред сенаторите за особеностите на руските ракети той заяви, че съществуващите американски системи въоръжения могат да бъдат фиксирани, но след това те "изчезват и ние не ги виждаме до момента на удара".

Генералът призова сенатът да увеличи разходите за модернизация на "ядрената триада", в която влизат стратегическите бомбардировачи, ракетните системи с наземно базиране и подводници. Според него нужните разходи са около трилион долара.

В миналогодишното послание към парламента руският президент Владимир Путин първи разказа за подводници без екипаж.

Тогава той заяви, че Русия разработва безпилотни подводни апарати, способни да се придвижват на голяма дълбочина и на междуконтинентален диапазон със скорост, която надвишава скоростта на подводниците и съвременните торпеда.

Русия пусна видео от изпитание на безпилотната подводница "Посейдон"

Русия пусна видео от изпитание на безпилотната подводница "Посейдон"

Ще носят страховитите торпеда на "Страшния съд"

По думите му, такива безпилотни подводници могат да бъдат оборудвани както с конвенционални, така и с ядрени боеприпаси, които им позволяват да поразяват различни цели, в това число и самолетоносачи, брегови укрепления и инфраструктура.

По-късно тази разработка получи името "Посейдон".

Припомняме, според договора СТАРТ-3 числото на ядрените бойни глави се съкращава до 1550 единици, междуконтиненталните балистични ракети, балистичните ракети на подводниците и тежките бомбардировачи - до 700, развърнати и неразвърнати на пускови установки - до 800.

Тези параметри страните трябваше да достигнат до 5 февруари 2018 г. Договорът изтича през 2021 г.

Новите санкции на САЩ удрят Путин и  обкръжението му
Обновена

Новите санкции на САЩ удрят Путин и обкръжението му

Конгресът очаква доклад за активите на Путин и семейството му...