Американски разрушител извърши мисия за навигационни права и свободи в Южнокитайско море в близост до островите Спратли, съобщава "Ройтерс".

Новината идва в момент, когато китайската армия симулира прецизни удари по Тайван във военни учения около острова на фона на нарастващото напрежение между Пекин и Вашингтон в региона.

Военноморските сили на САЩ посочиха, че операцията на разрушителя с управляеми ракети USS Milius е в съответствие с международното право.

"В края на операцията USS Milius напусна зоната на прекомерни претенции и продължи операциите в Южнокитайско море. Операцията за свобода на корабоплаването защити правата, свободите и законното използване на морето", докладваха американските ВМС.

Пекин: САЩ да спрат с провокациите в Южнокитайско море, за да няма "инциденти"

Пекин: САЩ да спрат с провокациите в Южнокитайско море, за да няма "инциденти"

Китай ще предприеме мерки за защита на суверенитета си

Миналия месец между Китай и САЩ се породи конфликт относно движението на разрушителя, който Пекин твърди, че е навлязъл в териториалните му води в Южнокитайско море до Параселските острови.

Китай претендира за своя собственост почти целия стратегически воден път, през който всяка година преминават търговски стоки за около 5 трилиона долара и който съдържа изключително ценни рибни запаси и подводни минерални ресурси.

Филипините, Бруней, Малайзия, Виетнам и Тайван също имат претенции.

Самите САЩ нямат претенции към водите, но техни военноморски и военновъздушни сили патрулират водния път в продължение на десетилетия с мотива, че свободното въздухо- и корабоплаване е в интерес на страната.

САЩ отричат за прогонен от Пекин свой военен кораб в Южнокитайско море

САЩ отричат за прогонен от Пекин свой военен кораб в Южнокитайско море

Китай твърди, че е принудил американски разрушител да се отдалечи от Параселските острови