Правозащитната организация Amnesty International призова американската полиция незабавно да прекрати прилагането на извънмерни мерки по отношение на протестиращите в САЩ.

В изявление на представителството на Amnesty в САЩ се посочва, че самата американска полиция не изпълнява своите отговорности по отношение на правата на хората и не зачита правото им на мирни протести, като с действията си само увеличава напрежението и поставят под риск живота на протестиращите.

Бели расисти, Сорос, Русия и крайнолеви обвинявани за протестите в САЩ

Бели расисти, Сорос, Русия и крайнолеви обвинявани за протестите в САЩ

В САЩ ври и кипи след убийството на Джордж Флойд

В не един град ние наблюдаваме действия, които не само могат да се считат за нежелателни, но и извънредни. Ние призоваваме незабавно да се прекрати с това прилагане на сила, а силите на реда да обезпечат и защитят законното право на протест на всеки един гражданин, се посочва в изявлението, подписано от Рейчъл Уорд. Тя настоява, че полицията е длъжна да предприема действия за деескалация на напрежението до тогава, докато ситуацията не се успокои.

Нужно е демилитаризиране и да се води диалог с организаторите на протести, да се намали напрежението и да се избягва употребата на сила.

Amnesty International настоява да се подведат под отговорност и полицаите, които са нарушили законите, не само арестувалите Джордж Флойд.

Кой е Джордж Флойд?

Кой е Джордж Флойд?

Флойд се мести в Минеаполис от родния Хюстън

Припомняме, че на 25 май полицията задържа афроамериканеца Джордж Флойд. По време на задържането полицаят е коленичил на врата на мъжа, а Флойд я крещял, че се задави, но служителите на реда не са му обърнали внимание. В резултат на това мъжът почина. Това предизвика масови протести в цялата страна с погроми и сблъсъци с полицията. Властите на Лос Анджелис, Атланта и Филаделфия наложиха полицейски час в градовете си заради бунтовете. Рестриктивната мярка е в сила от 20 часа вечерта до 5 часа сутринта.