Във вторник най-висшият съд на Аризона постанови, че закон от 1864 г., забраняващ почти всички аборти, е приложим - символично решение с важни изборни последици само няколко месеца преди президентските избори в този ключов южен щат на САЩ.

Този закон забранява всички аборти от момента на зачеването, освен ако животът на майката не е в опасност, уточни АФП.

Изнасилването или кръвосмешението не се считат за валидни изключения. Въпреки това главният прокурор на Аризона, демократът Крис Мейс, отдавна предупреждава, че няма да преследва съдебно.

Върховният съд на Аризона постанови, че законът, който не е действал в продължение на десетилетия, вече е "приложим".

Съдиите постановиха, че няма причина законът да не се прилага, тъй като конституционната защита на абортите е отменена през 2022 г., което прави всеки щат отговорен за приемането на закони по темата.

Макар че засега е малко вероятно законът да се прилага на практика, ситуацията може да се промени с изборите - в САЩ се избират прокурори.

Ето защо това решение повишава електоралния залог в навечерието на президентските избори, в ключов щат, където Джо Байдън спечели срещу Доналд Тръмп само с 10 000 гласа през 2020 г.

В понеделник Доналд Тръмп подчерта, че ако се върне в Белия дом, иска да даде на щатите свободна ръка да приемат закони за абортите. "Щатите ще определят чрез гласуване или чрез закон, а може би и чрез двете. Каквото и да решат, то трябва да бъде закон", каза той.

Абортите са основна тема на консервативното движение от няколко десетилетия, но отмяната на федералната гаранция за правото на аборт се оказа крайно непопулярна сред американската общественост на няколко скорошни избори.

Джо Байдън веднага осъди "жестокия" закон. Критикувайки "още по-крайната и опасна" забрана на абортите, президентът на САЩ заяви, че решението на съда в този западен американски щат, което е от решаващо значение за изборите през ноември, е резултат от избрани представители на републиканците, "които са решени да отнемат свободата на жените".