Президентът на Сирия Башар Асад направи паралел между гибелта на един от основателите на хуманитарната организация "Бели каски" Джеймс льо Мезюре и ликвидирането на главатаря на терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") Абу Бакр ал Багдади. Сирийският държавен глава коментира темата в интервю за руски държавни медии.

"И ние знаем, и вие знаете, че те ("Белите каски"), естествено, са част от "Ал Кайда". Смятам, че тези хора, както и ликвидираните по-рано Осама бин Ладен и Ал Багдади - всички те бяха убити преди всичко заради това, че знаеха важни тайни. Те се превърнаха в тежест, след като изпълниха ролите си. (...) Появи се спешна необходимост да се отърват от тях", настоя Асад.

Ключов помощник на сирийските "Бели каски" открит мъртъв в Истанбул

Ключов помощник на сирийските "Бели каски" открит мъртъв в Истанбул

Обстоятелствата около смъртта му били неясни

По думите на сирийския президент е невъзможно да се повярва в естествената смърт или самоубийството на Джеймс льо Мезюре: той е бил убит от западните спецслужби воглаве с ЦРУ, така че заедно с него "умря истината".

"Разбира се, това е работа на специалните служби. Но какви специални служби? Когато говорим за западните специални служби като цяло, за турските и някои други в нашия регион, това не са специални служби на суверенни държави, това са подразделения на главната разузнавателна служба - ЦРУ. Това е тя, наистина... (...) Възможно е основателят на "Белите каски" да е работил усилено върху книга със свои мемоари и за живота си, а това е недопустимо. Това са предположения, но много сериозни предположения", подчерта той.

Междувременно Башар Асад отново обвини САЩ, че крадат петрол от Сирия, като американският "режим" бил сроден с този в нацистка Германия.

"САЩ са държава, основана като всеки режим на банди от бандити. Американският президент не представлява страната, той е просто изпълнителен директор на компания, която има съвет на директорите, които представляват други компании, които всъщност притежават страната", убеден е сирийският държавен глава.

Асад вижда разграбването на петрол в Сирия като въпиещ пример за политиката на САЩ

Асад вижда разграбването на петрол в Сирия като въпиещ пример за политиката на САЩ

Американците заграбвали не само петрол и пари, но и права

"Белите каски" са хуманитарна организация, която спасява цивилни от развалините на сгради в Сирия. За смъртта на един от създателите на "Белите каски" и бивш служител на британското разузнаване Джеймс льо Мезюре стана известно на 11 ноември. Той беше намерен мъртъв в градината на къщата си в Истанбул.

По предварителни данни той е загинал в резултат на падане от високо. Според съпругата му в последно време се е чувствал стресиран и е приемал психотропни лекарства.

За ликвидирането на главатаря на ДАЕШ съобщи президентът на САЩ Доналд Тръмп на 27 октомври. По думите му по време операцията на американски военни терористът е взривил колан с експлозиви.