Аштън Картър, бивш заместник-министър на отбраната, е фаворит да стане нов военен министър на САЩ. Той ще наследи на поста подалия оставка Чък Хейгъл, съобщи СиЕнЕн, позовавайки се на свои източници.

Като се изключат някои дребни препъникамъни, вече е сигурно, че Картър ще бъде изборът на Барак Обама за нов министър на отбраната, са заявили няколко официални лица от администрацията на Белия дом пред медията.

Сред фаворитите за поста беше спряган и министърът на вътрешните работи Джех Джонсън, бивш главен съветник в Пентагона, но според източниците във вторник сутринта кандидатурата на Джонсън вече не се разглеждала.

Чък Хейгъл обяви своята оставка през миналата седмица, но заяви, че ще остане на поста докато неговия наследник не бъде утвърден от Сената. Той обяви, че напуска под натиск. Обама поиска оставката на единствения републиканец в своето правителство.

Картър, който е бил заместник-министър на отбраната по времето на Лион Панета и Чък Хейгъл, има богат опит за позицията, тъй като се е сблъсквал с множество кризи в Близкия изток, а също така е бил главно действащо лице по подготовката на новата фаза в Афганистан след приключването на военната мисия на НАТО в страната.