Американски политолози изразиха своето съмнение в необходимостта от създаването в Либия на зони, забранени за полети, съобщава РИА Новости.

Съмнения има и относно целесъобразността на евентуална „хуманитарна" военна намеса за предотвратяване на кръвопролитията в страната.

„Либия е изправена пред гражданска война", заяви експертът в Съвета по международни отношения Майк Зенко по време на брифинг, посветен на въпросите за намеса в либийския проблем.

По думите му тези зони са абсолютно безполезни и неефективни.

Най-трудно от всичко ще бъде унищожаването на хеликоптерите, които могат да летят ниско", отбеляза той и допълни, че ако определянето на зони без полети не прекрати кръвопролитията, то ще се наложи предприемането на военни мерки.

Според друг експерт от Съвета по международни отношения - Матю Уаксман, едно е да се защитават невъоръжени участници в протестите срещу режима на Муамар Кадафи, а съвсем друго е да се „вземе страна в условията на гражданска война". По думите му това ще породи международно правни проблеми.

"Хуманитарна военна намеса без мандат на ООН - това е най-противоречивото нещо в международното право", подчерта той и припомни ситуацията в Косово.

Експертът запита и каква всъщност е целта на това вмешателство - защита на гражданите или намеса във вътрешната политика на Либийската Джамахирия. Според него важна роля в ситуацията ще има и регионалната подкрепа на тези мерки, в частност позицията на Лигата на арабските държави и Африканския съюз, която към момента е неясна.

Уаксман изтъква и че за да се премахне режима на Кадафи, трябва да има ясен план с какво точно ще бъде заменен.

В момента Великобритания и Франция изготвят проект за резолюция на Съвета за сигурност на ООН за създаване на зона, забранената за полети над страната. Целта е да се предотвратят въздушни удари на правителствените сили над „въстаниците", които се опитват да свалят сегашния режим. Въпреки тези действия, мнението на страните-членки на Съвета за сигурност са разнопосочни. Сред противниците на мерките са и САЩ.

Приемането на резолюцията в Съвета за сигурност се нуждае от подкрепата на 9 от членовете и липса на вето от страна на пет от неговите постоянни страни-членки.

От 15 февруари в редица либийски провинции започнаха протести, които са насочени към свалянето от власт на Муамар Кадафи, който управлява страната в продължение на повече от 40 години. Според данните на международните организации при сблъсъците са убити хиляди души. Към настоящия момент Кадафи е изгубил контрол над източната част на страната, но запазва Западна Либия, включително и в столицата Триполи.