Искам да поздравя Йорданка Фандъкова за победата й на кметските избори в София.

Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев в началото на пресконференцията на социалистите по повод вота в столицата. Искам да й пожелая да поправи грешките на предишното управление и да направи за софиянци това, което очакват, посочи той.

По думите му толкова ниска избирателна активност, като тази, не е имало през последните 20 години. Лидерът на БСП коментира още, че изборите за кмет на София показват, че цялото дясно пространство се изсмуква от популистката партия ГЕРБ.

Станишев определи вота в столицата като „есен на историческото дясно". Според него
ГЕРБ привличат и избирателите на "Атака".

По думите му ниската избирателна активност говори за умора след парламентарните избори. Станишев добави, че през последните четири месеца страната се управлява неефективно - само чрез скандали, с активни мероприятия, които подменят истинския дневен ред на обществото, посочи лидерът на БСП.

Досега мобилният телефон на премиера имаше копчета за министрите, а сега ще има още едно - за кмета.
С. Станишев

По думите му за първи път традиционните десни партии не издигат свои кандидат за столицата.
Лидерът на социалистите беше категоричен, че в момента има една единствена алтернатива на ГЕРБ и това е БСП.

Това, което видяхме от управлението на ГЕРБ, е некомпетентното управление, способно да произвежда само скандали, посочи  Станишев.

Това е хранителната среда на управлението. Отвлича се вниманието от съществените проблеми - заетостта, инфраструктура проекти, качеството на здравеопазването и здравеопазването, изтъкна той.

Лидерът на БСП подчерта, че в бюджета за следващата година е заложено отнемане на социални придобивки.

Той поздрави Георги Кадиев за резултата, му, който определи като „достоен" и посочи, че той е спечелил подкрепата на 70 000 избиратели. За сравнение на последните избори Бриго Аспарухов получи около 50 000 - 60 000 гласа, отбеляза Станишев.

Той изтъкна още, че мобилният телефон на премиера досега е имал копчета за министрите, а сега ще има още едно за кмета.

Кандидатът на БСП за кметското място в София заяви от своя страна, че  е доволен от изборния резултат. Целта ми беше балотаж - не я постигнах, изтъкна обаче той.

Котараците в общината получиха отсрочка от две години. След две години - нов тираж, посочи Кадиев.

По повод дадената му от премиера оценка, че може да го вземе в правителството той каза, че я приема като еднопосочен билет за финансовия министър и добави, че може би си го заслужава.

Относно това кой ще управлява София - Фандъкова или Борисов, Кадиев отговори: Фандъкова има пълния шанс да докаже, че не е това, което всички си мислят.

Кадиев заяви уверено, че днешният вот показва промяна в БСП и че първата стъпка е направена.

Румен Овчаров заяви от своя страна, че на днешните избори в София три пъти е намаляла подкрепата към управляващото мнозинство.
От БСП посочиха още, че на новия кмет на София няма да бъдат дадени 100 дни аванс, тъй като досегашен заместник-кмет в общината тя е наясно с проблемите в столицата.