РЗС показа алтернативни кандидати и личности, които лансираха нови идеи в обществото. Такава оценка даде лидерът на „Ред, законност, сигурност" Яне Янев на пресконференцията по повод на изборните резултати от частичните местни избори.

Резултатът ни удовлетворява", допълни Янев. Той отчете, че резултатите на изборите в шестте общини от днес показват, че партията печели непрестанно все повече и повече симпатизанти. „РЗС е във възходяща позиция и ще бъде непреодолим фактор на редовните местни избори след две години", отсече Янев.

Яне Янев нападна другите десни представители на опозицията в парламента, - представителите на Синята коалиция - „които останаха безмълвни и тихи като нощта",

Това което виждаме и ни безпокои е, че ако ние не се бяхме явили на тези партии щеше да има един кандидат и една казионна опозиция. Това ни връща към един други времена", коментира Янев с намек за времето преди 1989 година.

Лидерът на РЗС предупреди, че това може да торпилира демократичните устои в страната, но увери, че неговата партия ще остане „дългосрочния консервативен десен проект", който ще защитава демокрацията в България.

„Видяхме обаче повече самодоволство от ГЕРБ от нормалното", допълни в коментара си Янев и отново предупреди, че 6-те месеца на доверие и на подкрепа ще изтекат в края на януари месец.