Според социолозите Георги Кадиев получава сравнително силно представяне като мажоритарен кандидат. Той е успял да мобилизира както една част от електората на БСП, така и да привлече гласове от други партии, включително и от ГЕРБ.

За Йорданка Фандъкова са гласували предимно образовани хора и хора от сегмента на младите (18- 30) и хората на средна и активна възраст (31 - 60).

Според наблюденията на "Сова Харис" гласувалите за нея с висше образование са 62%, спрямо 30% за кандидата за кмет на БСП Георги Кадиев.
Със средно образование гласувалите се разделят на 71% за Фандъкова, а за Кадиев - 21%.

Като цяло от всички, подкрепили Фандъкова, 85% са гласувалите за ГЕРБ и на предишните избори. Около 12% от гласувалите за нея са от Синята коалиция.
Според наблюденията на експертите от "Сова Харис" такава невъзможност да се мобилизира електората се наблюдава при всички партии и не е характерно само на сините с резултат от около 15 000 гласа сега, на все пак нормални около 70 000.

Разпределението при гласовете за Георги Кадиев са подобни - 75% е твърдия електорат на БСП, а 8% от гласовете са дошли от ГЕРБ, която е известна изненадат. Други 8% Кадиев получил от други партии, като „Атака" например.