Австрия поиска в четвъртък Raiffeisen Bank International, най-голямата западна банка в Русия, да бъде заличена от черния списък на Украйна в замяна на подписването на нови санкции на Европейския съюз (ЕС) срещу Русия. Това съобщава "Ройтерс", като цитира свои източници.

Банката е включена в списъка, наречен "международни спонсори на войната" с компании, които правят бизнес в Русия и подкрепят военните усилия, като например плащат данъци.

Последният тласък подчертава дълбоката икономическа връзка на Австрия с Русия, решимостта на банката да запази печелившия си бизнес там, както и избледняващия по-широк стремеж на Запада да изолира Москва.

Въпреки че Австрия публично подкрепя Украйна, не е склонна напълно да прекъснат десетилетни връзки с Русия, смятайки, че все пак ще е възможно да възстановят отношенията.

По-рано през октомври външният министър на Австрия Александър Шаленберг открито разкритикува този черен списък като произволен на среща на европейските министри в Киев, каза човек, информиран за тези дискусии.

Raiffeisen е единствената австрийска компания в списъка.

Подобно искане по-рано отправи Унгария за OTP.  Киев уважи това искане в началото на октомври. 

Страни от ЕС се противопоставят на "клаузата без Русия" в 12-ия пакет санкции

Страни от ЕС се противопоставят на "клаузата без Русия" в 12-ия пакет санкции

Според тях предложението отива твърде далеч, ще има обратен ефект върху световната търговия на ЕС

Припомняме, че в края на ноември стана ясно, че страни от ЕС са против части от последния предложен от Комисията пакет от санкции срещу Русия, а именно т.нар. "клауза без Русия", ответни финансови ограничения и стоки с двойна употреба за лична употреба, разкриха шестима източници, съобщава "Ройтерс".

Пакетът, който ще бъде 12-ят за ЕС, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г., се стреми и да затвори повече вратички за заобикаляне на санкциите.

Въпреки това някои държави членки смятат, че новото предложение отива твърде далеч, ще има обратен ефект върху световната търговия на ЕС и в крайна сметка ще се провали в целите си.

Тези държави заявиха на среща на посланици тази седмица, че е възможно член 12G в предложението, наречен "Клауза без Русия", да създаде хаос за европейските компании в световен мащаб, поясниха източниците, запознати с дискусиите.

Съгласно предложенията износителите от ЕС ще бъдат принудени да въведат забрана за реекспорт в Русия за всички стоки в списъка с митнически кодове на ЕК, който включва предимно стоки за ежедневна употреба, отколкото такива от военна полза за Русия.

Фон дер Лайен от Киев: ЕК предлага скоро 12-и пакет санкции срещу Русия

Фон дер Лайен от Киев: ЕК предлага скоро 12-и пакет санкции срещу Русия

Седмица преди важния доклад, тя направи посещение в Украйна

Един от източниците каза, че повечето от страните на срещата на посланиците на 27-те членки на ЕС не са подкрепили предложените мерки, които ще изискват разрешение от Съюза за "всякакъв пренос на средства" от руско юридическо лице или руски гражданин, пребиваващ в Русия, извън ЕС, тъй като ги считат за безсмислено натоварващи, без да има праг, под който даден пренос би бил освободен. Друг източник потвърди, че "много" държави са възразили.

Основните елементи на предложения пакет - косвена забрана на вноса на руски диаманти и промени в това как по-добре да се прилага таванът на цените на руския петрол от Г-7 - не бяха активно обсъждани, тъй като блокът очаква техническите указания на Г-7, които ще станат ясни до седмици.

Г-7 забранява търговията с руски диаманти от 1 януари

Г-7 забранява търговията с руски диаманти от 1 януари

Поетапни ограничения се въвеждат върху непрекия внос на руски скъпоценни камъни от 1 март

Що се отнася до петрола, ЕС и Г-7 се опитват да затегнат търговията с руски петрол под ценовия таван от 60 долара за барел суров петрол. Западните страни отбелязват, че въпреки че това е работило за известно време, приходите от руски петрол са се покачвали благодарение на нарастващия "сенчест флот" от танкери, съставен от остарели западни кораби.

ЕС иска да включи някои метални продукти и пропан-бутан (LPG) към своя списък със забранени продукти в 12-ия пакет от санкции. Въпреки че първоначално предложението предвиждаше 3-месечен период на спиране за тези артикули, за някои продукти от желязо и пропан-бутан последният вариант на пакета удължава спирането до една година.

75% от петрола в "Лукойл Нефтохим" още е руски

75% от петрола в "Лукойл Нефтохим" още е руски

Проверките по плащанията към държавата за руския петрол продължават