България ще подкрепи Европейската комисия (ЕК), по дело Т-625/22, образувано пред Общия съд на Европейски съюз (ЕС), в частта, касаеща ядрената енергия.

Това гласи протоколно решение на Министерския съвет, прието на днешното му заседание.

Става въпрос за оспорване на регламента, приет от ЕК през март 2022 г., с който ядрената енергия и природния газ бяха посочени сред екологично устойчивите дейности, които са в унисон с екологичените цели на Европейския съюз. Австрия оспорва въпросния регламент пред Общия съд на ЕС.

Австрия търси съюзници да оспори зелените инвестиционни правила на ЕС

Австрия търси съюзници да оспори зелените инвестиционни правила на ЕС

Виена е против ядрената енергия

В решението си от Министерския съвет подчертават, че частичното встъпване на България в делото ще затвърди значимостта на страната като надежден и предвидим партньор в Европейския съюз. Евентуалното произнасяне на съда на ЕС в полза на Комисията ще бъде от ключово значение за стимулиране на развитието на ядрената енергетика в страната и в Европейския съюз като цяло.

Самата ядрена енергия е част от енергийния микс на нашата страна, а и беше включена като основна в стратегията за развитието на енергетиката в България, начертана от служебния министър Росен Христов. В стратегията освен продължаващото използване на АЕЦ "Козлодуй", се предвижда изграждане на нови ядрени мощности.

България и още 9 страни от ЕС зоват атомната енергия да бъде включена в "зеления" списък

България и още 9 страни от ЕС зоват атомната енергия да бъде включена в "зеления" списък

От атомната енергия имало и икономическа полза