Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че твърдението на украинския му колега Володимир Зеленски, че ракетата, паднала в Полша, не е украинска, не е доказателство, съобщава ТАСС, позовавайки се на репортери, акредитирани в Белия дом.

"Това не е доказателство", подчерта американският лидер при завръщането си във Вашингтон след срещата на Г-20 в Бали.

Коментарът му идва, след като вчера украинският президент заяви, че "няма съмнение, че не нашата ракета или наши ракетен удар" са довели до експлозията.

Зеленски призова за пълно разследване на събитията в Полша с украинско участие, като добави, че заключенията трябва да бъдат обявени едва след приключване на разследването.

Във вторник ракета падна в село Пшеводов (в Люблинското войводство), разположено в Източна Полша, близо до границата с Украйна, убивайки двама души.

Зеленски настоява, че ракетата, паднала в Полша, не е украинска

Зеленски настоява, че ракетата, паднала в Полша, не е украинска

Вярва, че Русия е изстреляла въпросната ракета, цитирайки украински военни доклади

Полското външно министерство първоначално заяви, че ракетата е руско производство.

Малко след инцидента обаче президентът на САЩ заяви, че наличната предварителна информация опровергава твърденията, че ракетата е била изстреляна от Русия. Трима американски служители пък посочиха, че предварителните оценки предполагат, че ракетата е била изстреляна от украинските сили срещу наближаваща руска ракета в контекста на най-масирания руски удар срещу електроенергийната инфраструктура на Украйна вчера.

Министерството на отбраната на Русия отрече руските войски да са нанасяли удари по цели в близост до украинско-полската граница.

Впоследствие полският президент Анджей Дуда отбеляза, че няма признаци за умишлена атака срещу Полша и най-вероятно става дума за нещастен случай.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също предположи, че експлозията вероятно е причинена от ракета на украинската противовъздушна отбрана. Той обаче бе категоричен, че инцидентът не е по вина на Украйна, а на Русия, тъй като тя продължава незаконната си война.

НАТО: Падналата в Полша ракета вероятно е на Украйна, но вината е на Русия

НАТО: Падналата в Полша ракета вероятно е на Украйна, но вината е на Русия

Няма признаци за умишлено нападение