Американският президент Джо Байдън заяви, че китайският му колега Си Дзинпин е изправен пред "огромни проблеми", включително с нестабилната икономика, съобщава "Франс прес".

В интервю за телевизия Пи Би Ес той посочи, че способността на Китай да се противопостави на Съединените щати е ограничена от необходимостта да защити международната търговия и самият Си се намира в незавидна позиция.

"Можете ли да се сетите за друг световен лидер, който би си разменил мястото със Си Дзинпин? Аз не се сещам за такъв", отбеляза Байдън.

"Този ​​човек има огромни проблеми", допълни той.

Президентът демократ, който често описва отношенията между САЩ и Китай като най-значимите в света, заяви и че Си "има голям потенциал".

Китай предупреждава САЩ, че твърдо ще защитава интересите си

Китай предупреждава САЩ, че твърдо ще защитава интересите си

Пекин не остана длъжен на речта на Байдън

Байдън обаче посочи, че "засега той има икономика, която не функционира много добре".

По думи на американския лидер Си признава ограничената си способност за маневри при конфронтация със западните страни.

По повод досегашната относително въздържана подкрепа на Китай за съюзника ѝ Русия в нейната инвазия в Украйна, Байдън отбеляза, че всички са предполагали, че Китай изцяло ще подкрепи Русия, но това не се е случило.

Причината, според него, е, че Си е извлякъл поуки от огромната реакция на Запада срещу Русия, включително налагането на мощни икономически санкции.

Свалянето на балона навредило на отношенията САЩ-Китай

Свалянето на балона навредило на отношенията САЩ-Китай

Вашингтон в събота заяви, че боен самолет го е свалил край бреговете на Южна Каролина

"Обадих му се това лято и му казах: "Не Ви заплашвам, а просто отбелязвам - вижте какво се случи с Русия", спомня си Байдън.

Той допълни, че в този разговор със Си е подчертал, че 600 американски компании са напуснали Русия от началото на инвазията ѝ в Украйна преди година.

"Казах му: "През цялото време твърдяхте, че се нуждаете от отношения със Съединените щати и Европа, за да инвестират те в Китай. Кой ще прави тези инвестиции, ако участвате в същата сделка?".

През ноември 2022 г. Байдън се срещна лично със Си в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Бали - за първи път, откакто стана президент на САЩ през 2021 г. Двамата са провели и пет телефонни или видео разговора през този период.

Миналата седмица държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън в последния момент отмени свое планирано пътуване до Пекин, тъй като напрежението между двете страни отново се изостри заради появата на китайски балон на голяма надморска височина над Съединените щати, който в крайна сметка беше свален от американските ВВС.

Вашингтон смята, че балонът, прелетял над чувствителни военни обекти, е бил шпионско устройство. От своя страна Пекин твърди, че балонът е провеждал метеорологични изследвания.

Байдън тества червената линия на Си Дзинпин

Байдън тества червената линия на Си Дзинпин

Но въпреки продажбата на американски оръжия за Тайван, островът е поставен в изключително неизгодна ситуация