В Съединените щати има 67 милиона души, които не са били ваксинирани срещу COVID-19, въпреки че имат право да го направят. Те могат да представляват риск за американската икономика, каза американският президент Джо Байдън, цитиран от АП.

"Неваксинираните (...) излагат икономиката ни на риск, защото хората не са склонни да излизат. И помислете, дори когато няма ограничения за посещение на ресторанти, фитнес зали и кина, хората дори не се доближават до тях, защото те са страхувах се да не се разболеят. Опитах всичко по силите си да ваксинирам тези хора ", каза Байдън, говорейки в Илинойс.

Байдън: САЩ рискуват да загубят водещата си роля като нация

Байдън: САЩ рискуват да загубят водещата си роля като нация

Световни класации показват крах на САЩ в инфраструктура и образование, а Байдън иска САЩ да водят света, не "света да ни подминава"

Неваксинираните също "препълват нашите болници, спешни отделения и интензивни отделения", каза той. Те заемат място и хората с инфаркт, които се нуждаят от операция, или тези с рак и други заболявания, не могат да получат медицинска помощ.

Джо Байдън каза, че днес 185 милиона американци са напълно ваксинирани, 75% от допустимите за ваксинации са получили поне една инжекция.

"Последните данни показват, че испанците, чернокожите, коренните американци и азиатските американци в момента са ваксинирани с приблизително същата честота като белите", каза Байдън.

Според американския университет "Джон Хопкинс", в САЩ има над 44 милиона случая на коронавирус от началото на пандемията и над 710 хиляди починали.