Седем блока са пострадали при тазнощния обстрел на украинската армия по руския град Белгород. Нанесени са щети и по административна сграда, както и по 5 паркирани автомобила.

Губернаторът Вячеслав Гладков не уточнява използваното по областния център оръжия.

Също така не се потвърждава официално информацията за пожар в село Дубовое.

Кметът на Белгород Валентин Демидов публикува в социалните мрежи снимки от нанесените поражения - на един от фотосите се виждат щети по плувен басейн.

Министерството на отбраната на Руската федерация съобщи, че противовъздушната отбрана е свалила 10 снаряда RM-70 Vampire. От министерството не коментират последствията от обстрела.

Украйна пък изобщо не коментира действията си в граничната й Белгородска област, дори и след като през последните два месеца рязко увеличи броя на атаките. Те станаха почти ежедневни или по-точно еженощни.

Русия официално призна, че войната е влязла в Белгородска област

Русия официално призна, че войната е влязла в Белгородска област

От миналата седмица в граничния регион са загинали 19 души

Преди няколко дни пропагандистката на Кремъл и ръководител на каналите RT Маргарита Симонян публикува призив в социалните мрежи руските граждани да се включат в акции за търсене на жилища за желаещите да се евакуират от Белгородска област.

"Съграждани, не мога да се справя! Бомбардират Белгород. На семействата, децата и хората с увреждания трябва да се помогне."

Симонян заявява, че има много подадени заявления за временно преместване, а "нашето семейство" вече е платило за преместването на над сто семейства. Вероятно има предвид акция на медийния конгломерат, който управлява.

Броят на заявките за това расте, признава журналистката.

17 ракети са свалени над Белгород

17 ракети са свалени над Белгород

Засега няма информация за пострадали и разрушения

Който има възможност да помогне с пари или жилища да се присъедини, моли Симонян, допълвайки че в руската победа няма съмнение, те ще победят и това са временни трудности. "Но докато ги има, трябва да се обединим и да изживеем този период заедно."

Симонян предоставя и координати, където могат да се правят дарения, както и да се предоставя информация.

Официалните власти не са съобщавали за акции за евакуация, с изключение на няколко погранични населени места - например Грайворонския район. Там кметът Генадий Бондарев призова жителите на граничните селища да се евакуират, въпреки че преди това властите опровергаваха информация за евакуацията.

Преди няколко дни отново белгородският оперативен щаб за реакция опроверга разпространяваната в интернет информация за въвеждането на полицейски час на територията на града.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу, отговаряйки на въпроса дали ще е необходима допълнителна мобилизация за създаване на "буферна зона" близо до границите на Белгородска област, нарече това "пълна глупост".

Думите за "буферна зона" бяха изречени от Путин в нощта на 18 март след президентските избори. Това беше предшествано от засилен обстрел на района на Белгород.

В началото на март месец - легионът "Свобода на Русия"Руският доброволчески корпус и Сибирският батальон - въоръжени групировки, създадени в Украйна от руски граждани, обявиха намерение си да навлязат на територията на пограничния район и влязоха в района на Сподарюшино в Белгородска област. Също така беше известно за военни действия в Козинка и село Тьоткино, Курска област. 

Русия обяви едва днес, че е прочистила от диверсанти село в Белгородска област

Русия обяви едва днес, че е прочистила от диверсанти село в Белгородска област

За нападението бе съобщено още на 12 март