Белият дом е поискал от американския флот да изведе от японско пристанище военен кораб, кръстен на покойния сенатор Джон Маккейн, за да е далече от погледа на президента Доналд Тръмп по време на пътуването му до Япония, коментират трима официални американски лица, цитирани от АП.

В отговор, Тръмп, който през годините публично се конфронтира с Маккейн и в един момент се подиграва с военната му служба, пише: "Не съм информиран за нещо, свързано с военния кораб USS Джон Маккейн по време на неотдавнашното ми посещение в Япония."

Тръмп и Абе посетиха боен кораб

Тръмп и Абе посетиха боен кораб

Япония се въоръжава с нови изтребители

"Уолстрийт джърнал" съобщи по-рано, че американски офицер от Индо-Тихоокеанското командване е написал имейл до служители на Военноморските сили и военновъздушните сили относно пристигането на Тръмп в Япония. То включва инструкции за зоните за кацане на хеликоптери и подготовка за USS Wasp, корабът, на който президентът трябваше да говори.

След това, офицерът пуска трета инструкция: "USS Джон Маккейн трябва да се скрие от погледа", според имейла, който е получен от списанието и чието съществуване е потвърдено от АП.

В Джакарта, Индонезия, в четвъртък сутринта действащият министър на отбраната на САЩ Патрик Шанахан обясни, че когато е прочел "за това тази сутрин", тогава за първи път разбрал, че има подобно нещо.

Тръмп подкрепя Япония за диалог с Иран, позитивен е за Северна Корея

Тръмп подкрепя Япония за диалог с Иран, позитивен е за Северна Корея

КНДР обяви Болтън за "войнолюбец" и "дефектен човешки продукт"

"Никога не съм разрешавал, никога не съм одобрявал действия около движението или дейности за този кораб", коментира той и допълва, че никога не би опозорил паметта на един велик американец като Маккейн или да покаже неуважение към младите мъже и жени от екипажа на кораба.

Военните "трябва да си свършат работата" и да останат извън политиката, смята Шанахан.

"Уолстрийт джърнал" съобщава, че е поставен брезент над името на USS Джон Маккейн преди пристигането на Тръмп, според снимки, които са прегледани и че моряците са инструктирани да премахнат всякакви индикации от кораба, включващи името му.

Клей Дос, говорител 7-ми американски флот, заявява пред АП, че брезентът е бил на кораба в петък, но бил отстранен до събота сутринта, в деня, в който пристига Тръмп. "Всички кораби останаха в нормална конфигурация по време на посещението на президента", обяснява той.

Да се лети с Тръмп на борда на Air Force One е като да си държан в плен

Да се лети с Тръмп на борда на Air Force One е като да си държан в плен

Никой не може да спи, Тръмп следи колко "несправедливи" са медиите, изпитва служителите за спорт или наваксва с клюки

Двама американски служители коментират, че всички кораби в пристанището са подредени за посещението на Тръмп и те са били видими от USS Wasp. Служителите допълват, че повечето от имената вероятно не могат да се видят, тъй като те са един до друг, но името на USS Джон Маккейн може да се види от кея.

На въпроса дали брезентът е предназначен за погледа на Тръмп, администрацията обяснява, че брезентът е поставен на кораба за поддръжка и отстранен за посещението.

Адмирал Чарли Браун, отговарящ за връзки с обществеността на ВМС, пише: "Името на USS Джон Маккейн не беше закрито по време на посещението на POTUS в Йокосука ... Военноморските сили се гордеят с този кораб, неговия екипаж, неговия съименник и наследството му".

Двама американски чиновници коментират, че в предната част на USS Джон Маккейн в събота сутринта е имало баржа за боя, когато служители на 7-ми флот вървят по кея и проверяват как изглежда всичко за посещението. Тогава на баржата е наредено да бъде преместена.

Абе и Тръмп играха голф

Абе и Тръмп играха голф

Американският президент ще посети турнир по сумо в Япония

"Уолстрийт джърнал" допълва, че моряците от USS Джон Маккейн, които обикновено носят шапки с името на кораба, са получили почивен ден за посещението на Тръмп.

Около 800 моряци от повече от 20 кораба и командване на Военноморските сили са били на USS Wasp по време на посещението на президента и всички носели едни и същи шапки без лого, вместо да носят индивидуални корабни или командни шапки.

Тръмп и Маккейн имаха сериозна конфронтация и това продължи от страна на Тръмп, дори след като Маккейн почина през август 2018 г. от рак на мозъка.

След като Тръмп встъпи в длъжност, Маккейн се утвърди като водещ критик, противопоставяйки се на миграционната заповед на Тръмп, като го предупреждава за приятелството с Москва и го поучава относно незаконността на изтезанията. Сенаторът разгневи президента, като попречи на усилията да отмени закона за здравеопазването на президента Барак Обама.

Тръмп за Маккейн: Дадох му погребението, което иска, не ми пука, но не ми благодариха

Тръмп за Маккейн: Дадох му погребението, което иска, не ми пука, но не ми благодариха

Тръмп стига ново дъно и е плачевен, коментират близки на Маккейн и политици