Германският външен министър настоява за ново начало на НАТО в първата официална реакция на Берлин за предупреждението на Еманюел Макрон, че западният военен съюз е в "мозъчна смърт", съобщава "Файненшъл таймс".

Хайко Маас повтори призивите на френския президент за подбряване на политическо сътрудничество в НАТО и Европа да поеме повече отговорност за собствената си сигурност.

"През последните 70 години НАТО е застраховка живот за Европа. За да продължи това, трябва да приспособим нашия съюз към настоящите предизвикателства, пред които сме изправени, Европа трябва да поеме повече отговорност в политиката за сигурност и отбрана. И не трябва да забравяме кое прави НАТО силно през последните 70 години, отвъд Атлантическия океан - неговата непоклатима сплотеност."

САЩ и Столтенберг критикуват Макрон - ЕС не може без ядреното възпиране на НАТО

САЩ и Столтенберг критикуват Макрон - ЕС не може без ядреното възпиране на НАТО

"САЩ полага огромни усилия" и иска максимално единство с Европа в рамките на НАТО

Тезата на Маас, който приема по-примирителен тон от френския лидер, идва, когато външните министри от 29-те държави-членки на НАТО се събраха в Брюксел за среща, засенчена от коментарите на Макрон и продължаващото военно нахлуване на Турция в Северна Сирия.

Много съюзници по НАТО също са разтревожени от потенциала за сблъсъци на среща на върха в Лондон следващия месец с Доналд Тръмп. Американският президент остро критикува европейските страни и по-специално Германия, че не успяха да изразходват повече за въоръжените си сили.

Маас заяви, че съюзниците трябва да "развиват НАТО, както концептуално, така и политически" с "политически живи клетки", кимване към диагнозата на Макрон за "мозъчната смърт ".

Европа създава собствени ПВО и ПРО с космическо прихващане
Обновена

Европа създава собствени ПВО и ПРО с космическо прихващане

"Спектърът на заплахи за европейската територия се развива"

Целта на плана на Маас е да спре НАТО да се фокусира твърде тясно върху отбраната и да засили политическата функция на съюза. Акцент на критиката на Макрон е липсата на консултации в НАТО относно обявеното на Тръмп за изтегляне на американски войски от Северна Сирия и последвалата военна операция на Турция в региона.

Рейнер Брюл, говорител на германското външно министерство, заяви, че Маас ще предложи създаване на комисия от експерти, ръководена от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, да започне дискусия за "централните политически и трансатлантически въпроси" пред НАТО.

Брюл коментира, че НАТО е претърпял редица "стрес тестове" през последните месеци, които са довели до чувство на несигурност сред членовете на съюза.

"Германското правителство иска да помогне на държавите-членки да си върнат доверието към НАТО", каза той и добави, че целта е била да се засили политическата дискусия в алианса и "да се разработи обща визия за бъдещето".

САЩ увеличават с над десет пъти военния си контингент в Полша

САЩ увеличават с над десет пъти военния си контингент в Полша

С това той ще стане над 45 000 души

София Беш, специалист по отбрана и сигурност в Центъра за европейски реформи коментира че планът на Маас изглежда сериозен и отразява както централната роля на НАТО в германската отбранителна политика, така и предпочитанията на Берлин за "реформа чрез преразглеждане".

Но тя допълва, че предложенията изглежда не са насочени към много от по-широките различи, които са заразили алианса, включително натискът върху Берлин да изпълни ангажимента да изразходва 2% от БВП за отбрана до 2024 г.

"Комисия няма да реши проблемите с доверието, с които се сблъсква НАТО, проблемите със споделянето на тежестта, липсата на споделена перспектива за заплахите и нелибералните членове в собствените си редици", обяснява тя.

"Въпросът е дали съюзниците на Германия ще бъдат доволни от всяко предложение от Берлин, което не е това, което искат най-много от Германия: да харчи 2% за отбрана."

НАТО и "разрушителят" Макрон

НАТО и "разрушителят" Макрон

Атлантиците да чуят предупредителните камбани, не да се впускат в анатема и обиди