Не сме по-близо до постигането на споразумение за системата на гласуване с квалифицирано мнозинство в Съвета на ЕС в сравнение с вчера.

Това заяви днес полски дипломат след срещата през нощта между полския президент Лех Качински и германския канцлер Ангела Меркел, на която присъстваха и френският президент Никола Саркози и литовският премиер Гедиминас Киркилас, предаде БТА, като се позова на АФП.

Саркози предложи през нощта малка група страни, приближаващи се до прага на блокиращото малцинство, но без да го достигат, да могат да блокират някои решения, приети с квалифицирано мнозинство.

Полският дипломат заяви, че това предложение все още е само идея, която ще остане без стойност, ако не й се добавят конкретни параметри.

В отхвърления на референдумите във Франция и Холандия през 2005 г. проект за европейска конституция е предвидена система за взимане на повечето решения на Съвета на ЕС с двойно мнозинство - най-малко 55 процента от държавите, представляващи 65 на сто от населението на съюза.

Полша предлага броят на гласовете, с които ще разполага всяка страна, да се равнява на корен квадратен от числеността на населението й.

Премиерът Ярослав Качински подчертава, че Варшава се стреми към промени в системата за гласуване, които да придадат по-голяма тежест на гражданите на по-малките държави. Уебсайтът EUobserver съобщава, че Полша е готова да се откаже от предложението си срещу четири отстъпки. Детайлите остават почти неясни, но се знае, че една от тях предвижда оставането в сила на сегашния Договор от Ница до 2020 г.

"Готови сме да приемам други решения, потенциално при няколко условия, но те трябва да са приемливи", цитира сайтът Лех Качински.

Вестник "Газета виборча" отбелязва, че оставането в сила на Договора от Ница до 2020 г. ще даде повече власт на страната при определянето на следващите два рамкови бюджета на Европейския съюз. Друг полски ежедневник - "Жечпосполита" съобщава, че Полша използва Литва като един вид пълномощник, за да издейства в новия договор клауза за енергийна солидарност. Целта на Варшава била да не й се налага да разменя енергийната солидарност срещу системата за гласуване, твърди изданието.