Напрежението в Гърция заради мигранската вълна е изключително високо. Лагерите за бежанци са пълни, а всеки ден нови лодки пристигат по островите. В същото време струпването на хора по границата с Македония продължава.

Засега чужденците в най-големия център за бежанци в Солун имат една цел - Македония и след това към Германия. Независимо как и на каква цена, става ясно от репортаж на Нова телевизия от мястото.

Афганистанците Саид и Мохамед са там без семействата си, като са платили по 1000 евро за опасното пътуване от Турция. "Ако затворят границата с Македония, ще стоим тук, колкото е необходимо. Нямам повече пари за трафиканти”, призна Саид.

Жена, на чиито грижи разчита малко дете, обяснява, че лекарската грижа е недостатъчна и показва дъщеря си, която има обриви. „Не мога да стигна до лекар. Детето има странни обриви. Страх ме е и не знам какво да правя. Нямам пари, нямам телефон, нямам дрехи”, споделя жената.

Гърците в района на Солун помагат с каквото могат. Йонидис е пенсионер, но е идва пеша до тук всяка сутрин, за да донесе две торби хляб. За него няма значение от къде идват хора, важно е само, че те търсят помощ.

България е извън маршрута на мигрантите в този център. Поне засега.