осама бин ладен„Ал-Кайда" разпространи последното съобщение на лидера си Осама бин Ладен, който беше ликвидиран от американски командоси в началото на този месец, предаде „Франс Прес". В него той възхвалява революциите в Египет и Тунис и призовава мюсюлманите да се възползват от „рядката историческа възможност" да надигнат глави.

Аудиозаписът с дължина от 12 минути и 37 секунди беше публикуван в екстремистки форуми от медийната организация на „ал-Кайда" - „ал-Сахаб". В него мъртвият от вече над две седмици Осама бин Ладен препоръчва да бъде създаден единен съвет, който да координира действията на мюсюлманите, за да избухват техните революции координирано.

„Закъснение би довело до пропиляване на шанса, а ако избързате, загубите ще са твърде големи", посочва бин Ладен. „Смятам, че вятърът на промяната ще задуха в целия мюсюлмански свят, ако Аллах позволи", завършва лидерът на „ал-Кайда".

Припомняме, след десетилетие начело на списъка с най-издирваните хора на планетата, Осама бин Ладен беше убит при акция на американски „тюлени" в имението му в Пакистан. Все още не е напълно ясно дали е оказал съпротива, като в дните след ликвидирането му се появиха противоречиви информации по въпроса.

„Ал-Кайда" и талибаните потвърдиха смъртта на лидера си и се заканиха, че ще отмъстят за него на САЩ и съюзниците им. Вече са факт и първите кървави атентати в отговор на ликвидирането на бин Ладен.