Втора група севернокорейски войски скоро ще замине за Русия, пише Bloomberg, позовавайки се на документи на южнокорейското разузнаване, които Сеул сподели със своите съюзници по-рано тази седмица.

Според тези документи първата група от 1500 елитни войници от специалните части вече се обучава в руския Далечен изток като част от планирано разполагане на около 10 000 севернокорейски войници.

Агенцията също така излага подробности за доставките на оръжие от КНДР за подкрепа на военните действия на Русия срещу Украйна.

От август миналата година Пхенян е изпратил около 8 милиона 122 мм и 152 мм снаряди, както и ракети и противотанкови оръжия, според Сеул.

Украйна разглежда подкрепата на Пхенян за Москва като военно престъпление

Украйна разглежда подкрепата на Пхенян за Москва като военно престъпление

Различни източници потвърдиха присъствието на севернокорейски войски в Русия

Южна Корея ще представи част от разузнавателните си данни на представители на НАТО в понеделник, казаха източници на Bloomberg.

Вариантите за отговор на Алианса са ограничени, казват събеседниците на агенцията, но могат да включват засилване на подкрепата за Киев и развитие на партньорства в Индо-тихоокеанския регион.

Според украинското разузнаване в Русия има 12 хиляди военнослужещи от КНДР, някои от които, преминали обучение на източните полигони, вече са се насочили към Курска област.

Украинският президент Володимир Зеленски каза в петък, позовавайки се на данни от разузнаването, че севернокорейските войски може да отидат на фронтовата линия още този уикенд.

Руските и севернокорейските власти нито директно потвърждават, нито отричат ​​прехвърлянето на войски.

Северна Корея не счита за незаконно да изпраща войски в Русия

Северна Корея не счита за незаконно да изпраща войски в Русия

Присъствието им е в съответствие с международното право