Генералният директор на ООН по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО) Ирина Бокова е разочарована от това, че генералният секретар на ООН не е жена. Това тя заяви в интервю на специалния кореспондент на ТАСС.

Бокова приема участие в мероприятията в Маракеш на Всемирната конференция на ООН по въпросите на измененията на климата. На мащабния международен форум участват над 20 хил. Делегати от196 страни, в това число и Русия.

"Разбира се, разочарована съм, но аз съм в политиката и зная, че изборът на генерален секретар на ООН е политически процес", заяви председателят на ЮНЕСКО, която бе сред кандидатите за поста на генерален секретар на ООН.

"Поемането на поста на генерален секретар на ООН от жена щеше да бъде много голям пример от страна на ООН", заяви Бокова.

"Смятам, че не бива да гледаме на резултатите само негативно. Изборът на генерален секретар бе процес, който даде възможност на мнозина кандидати, в това число и на мен, да участваме с идеи, предложения, опит. Мисля, че в този ракурс самият процес, а не само крайният резултат, също имат много голямо значение. В този план съм удовлетворена", допълни Бокова.

"В същото време искам да кажа, че избраният генерален секретар на ООН Антониу Гутериш е чудесен човек. Уверена съм, че той ще бъда отличен генерален секретар. Той, между другото, е много чувствителен към темата за равенството между половете. Уверена съм, че ще направи много в тази посока", допълни Бокова.