Направих най-доброто, което беше възможно в такъв кратък период. Така Кристалина Георгиева коментира в интервю за БТА и Нова телевизия представянето си на гласуването в Съвета за сигурност на ООН за следващ генерален секретар на организацията.

Припомняме, че представянето на официалния кандидат на правителството Кристалина Георгиева предизвика недоволство сред политическите партии и се стигна до искане на оставката й от поста й в Европейската комисия. Бе поискана и оставката на премиера Бойко Борисов. Другата българка - Ирина Бокова, се представи по-добре от Георгиева на решаващото гласуване в Съвета за сигурност на ООН. 

Георгиева отбеляза, че обективните наблюдатели са единодушни, че е представила себе си достойно. Аз представих себе си достойно, представих страната ни достойно, убедена е Кристалина Георгиева. Тя не се съмнява в това, което сме постигнали – да се знае, че България представя силен кандидат. Георгиева благодари на правителството за подкрепата и отбеляза, че е ясно, че има договореност между членовете на Съвета за сигурност, особено между постоянните членове. На такъв късен етап не било възможно тази договореност да се промени.  

Относно коментарите, че имала интерес към някаква друга работа в ООН, Кристалина Георгиева отговори съвсем категорично: „Не отидох в Ню Йорк, за да си търся работа. Работа си имам. Отидох на мисия за нашия регион”. Веднага, щом станало ясно, че има избор, се върнала в Брюксел. По нейни инструкции колегите и превели 56 млн. евро към България. Част от сумата отива за подкрепа на страната ни да пази външната граница. Георгиева, която е зам.-председател на ЕК, поздрави правителството и премиера за това, че в ЕС по отношение на опазването на външната граница ние стоим много добре.

Кристалина Георгиева подчерта, че премиерът Бойко Борисов е взел смело решение да даде последен шанс на Източна Европа да спечели позицията генерален секретар на ООН. В момента, в който тя била номинирана, няколко страни – Латвия, Унгария, Полша, застанали зад решението на Борисов. Двамата кандидати от Източна Европа, които са се оттеглили, също са застанали зад нея. По думите й 40 години наред винаги е била уважавана регионалната ротация. Сега бил първият път, в който източноевропейският регион трябва да поздрави друг, извън региона. Георгиева смята, че Антониу Гутериш е отличен дипломат и ще бъде отличен генерален секретар.

Според нея светът все още не е готов за жена генерален секретар. Кристалина Георгиева подчерта, че сме имали последен шанс и България смело го е използвала. Затова страната ни била получила уважението и подкрепата на региона.