Като пореден провал във външната политика определи лидерът на БСП Корнелия Нинова напускането на Еврокомисията от българския комисар Кристалина Георгиева.

Кристалина Георгиева напуска Европейската комисия
Обновена

Кристалина Георгиева напуска Европейската комисия

Георгиева възмутена от "отровното" влияние на най-високо ниво в Комисията

"За нас това е поредният провал във външната политика на правителството на Бойко Борисов. Той смени Ирина Бокова с Кристалина Георгиева. С това унижи България пред света и ни лиши от възможността да имаме българин на най-високия пост в ООН. Сега ще бъдем лишени от възможността да имаме зам.-председател на Комисията и ще ни се отнеме ресорът "Бюджет и финанси", който е най-важният", заяви в Шумен лидерът на БСП Корнелия Нинова.

По думите й вероятно на България ще бъде даден по-маловажен ресор, от което губи държавата.

Томислав Дончев: Имаме достатъчно добри кандидатури за поста на Кристалина Георгиева

Томислав Дончев: Имаме достатъчно добри кандидатури за поста на Кристалина Георгиева

Президентът Плевнелиев е сочен като следващия еврокомисар...

"Това показва едно - дори и европейските партньори на Бойко Борисов му обръщат гръб, след като отнемат на България тези възможности. Ако задкулисната сделка е този пост да бъде зает от г-н Плевнелиев, това пък показва, че изобщо не ги интересува националният интерес на България, а просто гледат да си уредят лично топли местенца в Европа", допълни Нинова.

Тя бе категорична, че във всички случаи губещата е България. Отговорността за тези решения е на премиера Борисов.

Опозиционният лидер призова премиера да не обсъжда и да не номинира българин за този пост, защото той вече няма моралното право да го прави. Очевидно европейските му партньори му обръщат гръб и наказват България.

"Тук, след изборите, вероятно ще има нова политическа конфигурация, така че нека да минат те и тогава да се решава", заяви председателят на левицата.

Горанов вече виждал кой може да замести Кристалина Георгиева

Горанов вече виждал кой може да замести Кристалина Георгиева

Нека да изчакаме, новината е съвсем прясна и във всеки случай

Нинова не скри съмненията си, че Ангела Меркел има претенции към освободения от Кристалина Георгиева пост и той ще бъде зает от германец.

"Предстои новият програмен период, бюджетът е най-важното звено, най-важният ресор, така че Германия иска да си го вземе. На нас ще бъде дадено нещо по-маловажно. Отново пренебрежително отношение към България, показателно лично към премиера, защото това е неговото семейство, на ЕНП и губещи сме ние", допълни Нинова.