Часове след като от БСП и АБВ поискаха оставката на премиера Бойко Борисов и на еврокомисаря Кристалина Георгиева заради подмяната на българския кандидат за поста генерален секретар на ООН през септември, от президентството изразиха примирителна позиция.

"Достойното представяне на двете български кандидатури за генерален секретар на ООН, едната индивидуална, а другата - официална на българското правителство, не е повод за отправянето на обиди, тежки думи и замеряне с кал. Ако искаме да покажем, че сме европейци и демократи, нека кажем една добра дума за тези две големи българки", заяви  президентът Росен Плевнелиев в отговор на журналистически въпрос.

Държавният глава поздрави Антониу Гутериш с избирането му за генерален секретар на Световната организация и изтъкна неговите достойнства. „Това е изключително способен дипломат, който е демонстрирал качествата си в много тежки ситуации“, посочи президентът.

„Категорично не съм съгласен с тезата, че след като Антониу Гутериш спечели, това означава, че останалите губят. Това не е надпревара, в която се раздават златни, сребърни, бронзови медали или утешителни награди“, заяви още президентът.

Държавният глава подчерта, че ще продължи да окуражава и Ирина Бокова, и Кристалина Георгиева да продължат да представят достойно страната ни като генерален директор на ЮНЕСКО и като вицепрезидент на Европейската комисия.

Плевнелиев подчерта, че не приема „драматизма, с който политиците са натоварили тази тема“, вероятно визирайки исканите оставки. Според държавния глава достойното представяне на двете български кандидатури не е предпоставка за искането на оставки от правителството. Той призова да се капитализира набраната по времето на кампанията инерция.

Президентът е бил информиран от правителството за намеренията му да смени официалната българска кандидатура за генерален секретар на ООН. „От първия си ден като държавен глава действам институционално и направих всичко възможно в подкрепа на официалната българска кандидатура. Тя не се издига от президента, а от правителството, но направих всичко за нейния успех“, подчерта Росен Плевнелиев.