В деня, когато стана ясно, че и от Съвета за сигурност на ООН препоръчват Антониу Гутериш за поста генерален секретар на ООН, германският политолог Йохана Даймел обясни пред Дойче веле, че България допусна огромна грешка с подмяната на своя кандидат за този пост.

"Да се хвърли г-жа Георгиева в състезанието на толкова късен етап си беше политическа катастрофа", каза за Дойче веле политологът Йохана Даймел. Според нея Бокова е имала шансове да оглави ООН.

"Във външнополитическо отношение беше нанесена голяма вреда - както за самата България, така и за ЕС и за еврокомисарката Кристалина Георгиева. А единствената, която може да се радва - независимо, че в крайна сметка отпадна, е г-жа Бокова, защото тя се представи най-добре от всички кандидатки", е мнението на германският политолог.

Според Йохана Даймел е допусната огромна политическа грешка. Ако е била наложителна смяна, тя е трябвало да стане най-късно през месец май - след като АБВ напусна коалиционното правителство.

Запитана дали подкрепата на българското правителство играе някаква роля при такъв международен въпрос, тя отговори: "Разбира се, че играе роля, когато става дума за кандидатура за един толкова висок пост. Бих казала дори за най-високия пост в света изобщо. И когато тази кандидатура не получава подкрепа дори от собствената си страна, това е просто катастрофално", обясни Даймел.

За нея през септември е станало ясно, че португалецът Антонио Гутереш получава по-добри оценки и има по-добри шансове за успех. "И тогава изведнъж, на толкова късен етап, да се обърнеш срещу собствената си кандидатка и да изпратиш на нейно място нова - какво е това? Независимо, че Георгиева се ползваше с подкрепата на Меркел, беше ясно, че след като Германия няма постоянно място в Съвета за сигурност на ООН, подкрепата на Франция за Гутереш е многократно по-важна от германската позиция", заяви немският политолог.

"Разбира се, че подкрепата на собствената страна е много важна. Да, България е малка страна, но тя е значима, защото през 2017 година ще поеме ротационното председателство на ЕС. Тогава всички очи ще бъдат обърнати именно към нея, а и г-жа Георгиева не е кой да е - тя е вицепредседател на Еврокомисията. Така че наистина бяха нанесени огромни вреди", обобщи Даймел.

Според нея е недостатъчно да се залага на консерваторите от ЕНП. "Именно Бокова се оказа най-добрата жена-кандидатка. И имаше шансове да стане онази желана от всички кандидатка от Източна Европа, която да заеме този висок пост", каза Йохана Даймел пред Дойче веле.