Около 150 души се събраха на площад „Незавимост” пред Министерски съвет с искане за оставка на премиера Бойко Бориков.

Поводът е провалът във външната политика с издигането на втора кандидатура на България за шеф на ООН – Кристалина Георгиева и оттеглянето на подкрепата за Ирина Бокова.

Протестът днес тръгва от пост в социалните мрежи на Александър Симов. В него той призовава на протест „всички, които се чувстват омерзени, отвратени и погнусени от безкрайните лъжи на властта, от катастрофалните й международни гафове, от пълното подчинение на външни интереси”.

Пред медиите Александър Симов уточни, че БСП подкрепя тази акция, с която се изразява допълнително възмущението от най-голямото международно унижение, което страната ни била изживявала. „Скандалът с Кристалина Георгиева и с умишления провал на кандидатурата на Ирина Бокова не може да се размине просто с искане на оставки и няма как да остане на ниво разменени обвинения. Трябва тази власт да види, че хората тук в София и в цялата страна са бесни на онова, което стана”.

На протеста присъстваха Ангел Найденов, Михаил Миков, Светлана Шаренкова, Красимир Янков, Велислава Дърева, Таско Ерменков, Георги Божинов, Манол Генов и други членове на партията.

Атанас Мерджанов посочи пред медиите, че в случая нямало значение кой организирал протеста. По-важното е, че тук са граждани, които негодуват срещу действията на правителството и в подкрепа на издигането на Ирина Бокова.
„Това правителство води държавата към абсолютна зависимост, неясна при това в ущърб на интересите и на държавата, и на гражданите”, заяви той.

Мерджанов изтъкна още, че начинът, по който се държал премиерът, визирайки днешните му изказвания, били повече от скандални и арогантни и напомняли за Борисов 2009 – 2013 г.

Николай Бериевски, международен секретар на младежкото обединение, заяви: „Решихме да протестираме, защото това, което правителството направи, беше една от най-грубите политически грешки за последните 25 години.

От трибуната Калоян Паргов заяви, че всички са тук, за да кажат „не” на предателствата срещу България и българския народ и поиска оставката на Кристалина Георгиева от поста й на еврокомисар. Ние настояваме премиера Бойко Борисов и неговото продажно правителство да подадат оставка, ако имат чест и достойнство, заяви Паргов от трибуната.

 

Опънат е и плакати „Кандидатът на България - 2-ро място, кандидатът на Бойко - 9-то място”.
Протестът се охранява и от много полиция